«Κώστας Ταχτσής: Η κοινωνική και ποιητική του περίπτωση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κώστας Ταχτσής: Η κοινωνική και ποιητική του περίπτωση

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Κώστας Ταχτσής: Η κοινωνική και ποιητική του περίπτωση
  • ISBN: 960-03-0374-6
  • σελ. 82
  • 4 Μαΐου 1989
  • € 8,48

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό δεν έχει καθόλου φιλολογική πρόθεση. Αν σ' ένα του κεφάλαιο (που αφορά στην ποίηση του Κ. Ταχτσή) εφάπτεται του χώρου της φιλολογίας, αυτό ας θεωρηθεί συγκυριακό. Το βιβλίο έχει σαφέστατη κοινωνική σκοπιμότητα.

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς μας, ευρωπαϊκής φήμης, δολοφονήθηκε κι ένα χρόνο αργότερα, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, Αύγουστο του 1989, καλύπτει την περίπτωσή του (λόγω της ιδιαιτερότητας του modus vivendi του συγγραφέα και των ειδικών συνθηκών της δολοφονίας του;) πέπλο μυστηρίου και, κυριολεκτικά, σιγή θανάτου.

Η περίπτωσή του αφορά σ' όλες τις μειονότητες, σ' όλους εκείνους που μ' έναν προσωπικό, υπεύθυνο και ουσιαστικό έντιμο τρόπο αρνούνται την αγελοποίηση και τον κονφορμισμό, προτείνοντας ένα προσωπικό μοντέλο ταιριαστό με την ιδιοσυγκρασία τους, αδιαφορώντας –αυτό είναι το σημαντικό– για τις κοινωνικές συνέπειες της επιλογής τους.

Ο Ταχτσής, λοιπόν, δεν ενδιαφέρει μια μικρή ομάδα εξειδικευμένων προτιμήσεων και γούστων αλλά κάθε ασυμβίβαστο κι εξεγερμένο άτομο, κάθε περιθωριακή μειονότητα, κάθε υγιές κοινωνικό κύτταρο που ανθίσταται κι αρνείται να μολυνθεί απ' την πανούκλα μιας επιβεβλημένης και φαρισαϊκής ομοιομορφίας.

Πρόθεση κι ευχή μας είναι να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία, η κοινή γνώμη, ο μέσος αστός –αυτός που, τελικά, καθορίζει με τα ιδεολογήματα και τις αμφίβολες αξίες του και τη ζωή μας ακόμα– τόσο στο συγκεκριμένο και ειδικό θέμα Ταχτσή, όσο και σ' αυτό που γενικότερα συμβολίζει: της ελευθερίας των προσωπικών επιλογών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Βιογραφικά στοιχεία

Ανδρέας Αγγελάκης

Ο Ανδρέας Αγγελάκης (Πειραιάς, 1940-1991) σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Λονδίνου. Δίδαξε στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Αγγλία. Έγραψε, κυρίως, ποίηση, θέατρο και πεζογραφία. Έχει κάνει, επίσης, πολλές μεταφράσεις (Μπλέικ, Λόρκα, σύγχρονους Αμερικανούς ποιητές κ.ά.).

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι τα αφηγήματα Αλησμόνητα σινεμά, 1989.