«Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων

Στο εξώφυλλο πίνακας του Γιάννη Μαράβα
Μακέτα: Γιάννης Λεκκός

Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων
  • ISBN: 960-03-0513-7
  • σελ. 80
  • 11 Μαΐου 1990
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Η γλώσσα να έχει παραψυχολογική επίφαση και λανθάνουσα, ει δυνατόν, λογοτεχνικότητα, ώστε να παρασύρεται ο αναγνώστης ότι πράγματι ακούει παραψυχολογικές δοξασίες ή απόψεις. Μέσα στο ξηρό ανάπτυγμα της ερμηνείας να «πέφτουν» ποιητικές εικόνες αλλά τόσο ισχυρές και πρωτότυπες (λαμβανόμενες κατά το δυνατόν από την υπαίθρια ζωή), ώστε ο αναγνώστης να υποψιάζεται πάλι μήπως έχει να κάνει με ποίηση.

Οι Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων είναι ένα βιβλίο που δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια από τις  γνωστές κατηγορίες του γραπτού λόγου.

Γιατί δεν πρόκεται ούτε για ποιητικές πρόζες ούτε για αφηγηματικά ποιήματα.

Δεν πρόκειται ούτε για επιστημονικό βιβλίο ούτε για παρεπιστημονικό.

Είναι επιστημονικοφανές από πρόθεση, βαθύτατα ποιητικό αλλά καθόλου ποιητικίζον.

Είναι ένα βιβλίο πρωτότυπο από κάθε άποψη, που διαβάζεται από όλους, αλλά αποζημιώνει τον καθένα ανάλογα με τη διάθεση και την ικανότητά του για συμμετοχή. Αυτή είναι, άλλωστε, η δικαιοσύνη της Τέχνης.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Γκουρογιάννης

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Γρα­νίτσα Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 είναι δικηγόρος στην Αθήνα. Το 1985, από τις εκδόσεις το Δέντρο, κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή Από φωτογραφία βουνού. Το 1987, από τις Εκδόσεις Δωδώνη, κυκλοφόρησε η ποιητική σύνθεση Σχόλια σε ποίηση. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν το 1990 τα αφηγήματα Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων, το 1992 το μυθιστόρημα Το ασημόχορτο ανθίζει, το 1995 η ποιητική σύνθεση Μήδεια, μια αιρετική εκδοχή του γνωστού μύθου, και το 1999 το μυθιστόρημα Ο θίασος των Αθηναίων. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Βέβηλη πτήση το 2003, η συλλογή διηγημάτων Από την άλλη γωνία το 2005 και το μυθιστόρημα Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή το 2009.
Βιβλιογραφία