«Μήδεια» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μήδεια

Στο εξώφυλλο: Ιερόνυμος Μπος, «Το πλοίο των τρελών» (λεπτομέρεια), 1490
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Μήδεια
  • ISBN: 960-03-0741-5
  • σελ. 72
  • 11 Μαΐου 1995
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Η Μήδεια είναι, από άποψη μορφής, έμμετρη συμπύκνωση μυθιστορήματος. Από άποψη ουσίας, θέλει να είναι καθρέφτης του σύγχρονου κόσμου. Η Κολχίδα να σημαίνει υπαινικτικά τον συντετριμμένο χώρο του ανατολικού σοσιαλισμού, ένα θραύσμα του οποίου, η Μήδεια, εκτινάχθηκε ως την Κόρινθο. Η Κόρινθος να σημαίνει τον δήθεν στέρεο δυτικό κόσμο. Εδώ η Μήδεια εκφέρεται πότε ως πρόσωπο «μετανάστης», πότε ως χώρος ή και χώρα. Διατυπώνονται υπαινιγμοί για τους Αργοναύτες και το ρόλο τους και ακροθιγώς υπονοείται ποιο ήταν στον αιώνα μας το «χρυσόμαλλο δέρας». Ο υπαινικτικός φασισμός της Κολχίδας γίνεται αρχόμενος ναζισμός στην Κόρινθο. Ο ρατσισμός εμφανής και οι πολίτες ήδη ικανοί να στήσουν κρεματόρια ανθρώπινης σάρκας.

Μέσα σ' όλον αυτόν το στροβιλισμό, πώς αντιδρούν οι ανθρώπινες ψυχές; Είναι ικανές να πράξουν τα φοβερότερα ή παραλύουν εντελώς. Ο σύγχρονος ποιητής δεν ενδιαφέρεται να εξακριβώσει και να «χρεώσει» κακουργήματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Του αρκεί ότι υπάρχει το κατάλληλο κλίμα να διαπραχθούν από τον οιονδήποτε σε οιονδήποτε.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Γκουρογιάννης

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Γρα­νίτσα Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 είναι δικηγόρος στην Αθήνα. Το 1985, από τις εκδόσεις το Δέντρο, κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή Από φωτογραφία βουνού. Το 1987, από τις Εκδόσεις Δωδώνη, κυκλοφόρησε η ποιητική σύνθεση Σχόλια σε ποίηση. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν το 1990 τα αφηγήματα Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων, το 1992 το μυθιστόρημα Το ασημόχορτο ανθίζει, το 1995 η ποιητική σύνθεση Μήδεια, μια αιρετική εκδοχή του γνωστού μύθου, και το 1999 το μυθιστόρημα Ο θίασος των Αθηναίων. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Βέβηλη πτήση το 2003, η συλλογή διηγημάτων Από την άλλη γωνία το 2005 και το μυθιστόρημα Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή το 2009.
Βιβλιογραφία