«Το ασημόχορτο ανθίζει» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το ασημόχορτο ανθίζει

Μυθιστόρημα

Στο εξώφυλλο λεπτομέρεια από τον πίνακα του ζωγράφου Γιάννη Μεσσήνη «Εσωτερικό», 1990
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Το ασημόχορτο ανθίζει
  • ISBN: 960-03-0998-1
  • σελ. 224
  • 11 Μαΐου 1992
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Μια μυθική «αυτοκαταδίωξη» εξελίσσεται τον καιρό του πολέμου στους τόπους της Θεσπρωτίας ή Τσαμουργιάς. Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες (αρχαίοι Θυάμιδες), εξισλαμισμένοι χριστιανοί που λησμόνησαν και λησμονήθηκαν, συνεργάστηκαν με τους κατακτητές Ιταλούς και Γερμανούς, με αποτέλεσμα να χυθεί πολύ αδελφικό αίμα στο οποίο οι ίδιοι άγρια πνίγηκαν.

Ο λόγος ποιητικός αλλά και εκρηκτικός ανατινάζει τα προσχωσιγενή «ιστορικά» και «ηθικά» τοπία, ερεθίζει την αμνησία και αποκαλύπτει σκληρές αλήθειες.

Όμως πάνω απ' όλα σκιαγραφείται η σχιζοφρενική πανανθρώπινη περιπέτεια, που εκδηλώνεται κυρίως σε λαούς ή «κομμάτια» λαών με πλούσιο ασυνείδητο αλλά ελλειμματική συνείδηση.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Γκουρογιάννης

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Γρα­νίτσα Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 είναι δικηγόρος στην Αθήνα. Το 1985, από τις εκδόσεις το Δέντρο, κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή Από φωτογραφία βουνού. Το 1987, από τις Εκδόσεις Δωδώνη, κυκλοφόρησε η ποιητική σύνθεση Σχόλια σε ποίηση. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν το 1990 τα αφηγήματα Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων, το 1992 το μυθιστόρημα Το ασημόχορτο ανθίζει, το 1995 η ποιητική σύνθεση Μήδεια, μια αιρετική εκδοχή του γνωστού μύθου, και το 1999 το μυθιστόρημα Ο θίασος των Αθηναίων. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Βέβηλη πτήση το 2003, η συλλογή διηγημάτων Από την άλλη γωνία το 2005 και το μυθιστόρημα Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή το 2009.
Βιβλιογραφία