«Τσάτερτον - Ο θάνατος του ποιητή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τσάτερτον - Ο θάνατος του ποιητή

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ρένα Χατχούτ

Σύνθεση εξωφύλλου: Μαρία Κωνσταντακάκη (βασισμένη στον πίνακα του Théodore Géricault «Η Λήδα και ο κύκνος», 1817)

Τσάτερτον - Ο θάνατος του ποιητή
  • ISBN: 960-03-1044-0
  • σελ. 360
  • 5 Μαΐου 1994
  • € 12,72

Περίληψη

Το 1770 ο δεκαοχτάχρονος ποιητής Τόμας Τσάτερτον, που είχε έρθει από το Μπρίστολ στο Λονδίνο ελπίζοντας να γίνει πλούσιος και διάσημος, «αυτοκτόνησε» απογοητευμένος από την αδιαφορία με την οποία τον αντιμετώπιζαν και το κοινό και οι κριτικοί.

Γύρω από το κεντρικό αυτό γεγονός, ο Πήτερ Ακρόυντ υφαίνει την πλοκή του, που απλώνεται σε τρεις αιώνες και τρεις ομάδες ανθρώπων που οι ζωές τους διασταυρώνονται και αλληλοεπηρεάζονται διαχρονικά.

Μια σειρά από απολαυστικούς, σχεδόν ντικενσιανούς χαρακτήρες, ένα καθαρά εγγλέζικο χιούμορ, μια ατμόσφαιρα άλλοτε κωμική κι άλλοτε λυρική, πλήθος αναφορών στα γνωστότερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας, από τον Τσώσερ ως τον Τ.Σ. Έλιοτ, συνθέτουν το αριστουργηματικό αυτό έργο, που μπορεί να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα και θίγει πολλά προβλήματα σχετικά με την τέχνη, το «γνήσιο» και το «πλαστό», την πρωτότυπη δημιουργία και την απομίμηση.

Βιογραφικά στοιχεία

Πήτερ Ακρόυντ

Ο Πήτερ Ακρόυντ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1949. Φοίτησε στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ στην Αγγλία και του Γαίηλ στην Αμερική. Χρημάτισε αρχισυντάκτης της λογοτεχνικής στήλης του Θεατή και τώρα είναι βιβλιοκριτικός στους Τάιμς.

Τα προηγούμενα μυθιστορήματά του είναι: Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, Τσάτερτον – Ο θάνατος του ποιητή, και το Χώκσμουρ, που τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος της εφημερίδας Γκάρντιαν και το Βραβείο Γουίτμπερντ για το καλύτερο μυθιστόρημα του 1985.

Έχει γράψει επίσης εφτά τόμους ποίησης και τρεις μελέτες που συμπεριλαμβάνουν τη βιογραφία του Τ.Σ. Έλιοτ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Βιογραφίας Γουίτμπερντ, και μια βιογραφία του Ντίκενς. Το παρόν βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Σώμερσετ Μωμ.
Βιβλιογραφία