«Το φάντασμα της Πορτίτσας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το φάντασμα της Πορτίτσας

Το φάντασμα της Πορτίτσας
  • ISBN: 960-03-1279-6
  • σελ. 144
  • 4 Μαΐου 1994
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Χειμώνας του 1927. Στην Πορτίτσα, χωριό στα ριζά των θεσσαλικών Αγράφων, «γεννιέται» στο υπόγειο του μικρού σχολείου το «Φάντασμα» και μαζί του τα όνειρα, οι φιλοδοξίες και τα συμφέροντα μικρών και μεγάλων. Αυτό ζωντανεύει μνήμες, χαρίζει ευφράδεια και δίνει μπόι σε ασήμαντους και παρακατιανούς. Παράλληλα όμως σπέρνει τον πανικό σ' όλη την περιοχή και κάνει τη φαντασία επικίνδυνη, ανασύροντας με χιούμορ τα απωθημένα των απλών ανθρώπων και καθρεφτίζοντας τη μεσοπολεμική κοινωνία της επαρχίας.

Πίσω από το φαινομενικά απλοϊκό κόσμο του χωριού, δοσμένο σε πολλά αφηγηματικά επίπεδα, ανοίγεται η αυλαία στον αναγνώστη για να παρακολουθήσει, σαν σε παράσταση θεάτρου, ένα βαθύτατα ψυχολογικό και κοινωνικό δράμα, με θεματικό πυρήνα το δικαίωμα που έχει ο καθένας μα και πολλοί μαζί να ονειρεύονται, να πλάθουν μύθους, ακόμα και... φαντάσματα!

Βιογραφικά στοιχεία

Β. Δ. Αναγνωστόπουλος

O Bασίλης Δ. Aναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Yπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Eίναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Aσχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Eίναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου και το Πανεπιστήμιο της Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, τη λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.
Βιβλιογραφία