«Ρήσεις και Αντι-ρήσεις» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ρήσεις και Αντι-ρήσεις

Μακέτα εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Ρήσεις και Αντι-ρήσεις
  • ISBN: 960-03-1694-5
  • σελ. 96
  • 26 Ιουνίου 1996
  • Εξαντλήθηκε

Βιογραφικά στοιχεία

Άλκης Ξανθάκης

Ο Άλκης Ξανθάκης είναι φωτογράφος, ιστορικός φωτογραφίας, εκπαιδευτικός και συλλέκτης φωτογραφικών μηχανών. Από το 1968 προΐσταται και διδάσκει στη σχολή φωτογραφίας του ΑΚΤΟ, την πρώτη που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Θεωρείται αυθεντία σε θέματα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας και έχει συγγράψει έξι βιβλία που πραγματεύονται ιστορικά και τεχνικά θέματα.

Το βιβλίο του Ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας, 1839-1960 έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ για το βιβλίο του Φίλιππος Μαργαρίτης, ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος πήρε, το 1993, το βραβείο «Αναστάς Γιοβάνοβιτς», που αποτελεί την ανώτατη φωτογραφική διάκριση της Γιουγκοσλαβικής Φωτογραφικής Ομοσπονδίας. Το 1995 η Διεθνής Φωτογραφική Ομοσπονδία του απένειμε την τιμητική διάκριση ESFIAP για τη σημαντική προσφορά του στην ιστορική έρευνα και την εκπαίδευση.

Ο Άλκης Ξανθάκης είναι σύμβουλος σε διάφορα μουσεία, ιδρυτικό μέλος της European Society for the History of Photography και αρθρογράφος σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Διαθέτει μια μεγάλη συλλογή παλαιών φωτογραφικών μηχανών που σήμερα ξεπερνούν τις 700.

Εργάζεται κυρίως στην ασπρόμαυρη φωτογραφία και χρησιμοποιεί συστηματικά τη μέθοδο του διχρωματικού καλίου, μια χειροποίητη τεχνική του 19ου αιώνα.

Έχει παρουσιάσει φωτογραφικά έργα του σε ατομικές του εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.