«Το πακέτο - Το μερτικό των αγγέλων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το πακέτο - Το μερτικό των αγγέλων

Μυθιστόρημα

Το πακέτο - Το μερτικό των αγγέλων
  • ISBN: 960-03-1813-1
  • σελ. 296
  • 17 Μαρτίου 1997
  • € 12,72

Περίληψη

Tο Πακέτο είναι η πραγματική –η θεατρική– εμπειρία ενός ευνούχου που ταξιδεύει μ' ένα τρένο έχοντας για αποσκευές ένα βάζο που περιέχει τα γεννητικά του όργανα κι ένα βιβλίο που φέρει τον τίτλο Tο μερτικό των αγγέλων. Στην ίδια κουκέτα βρίσκεται μια γυναίκα που κουβαλάει μαζί της δυο κουτιά: ένα μικρό γεμάτο μελομακάρονα κι ένα πιο μεγάλο που ξεχειλίζει από ένα παλιό νυφικό. H μοναδική εξήγηση που δίνει στον αφηγητή-συνεπιβάτη της είναι ότι τη στέλνουν οι δικοί της ως «πακέτο», να παντρευτεί έναν άνθρωπο που δε γνωρίζει. Στη διαδρομή μπαίνει στον πειρασμό να τον «απατήσει» με τον ευνούχο, χωρίς να ξέρει ότι είναι ένα πλάσμα που άλλο δείχνει και άλλο είναι...

Στο Μερτικό των αγγέλων το πλάσμα που αφηγείται την ιστορία είναι ένα κορίτσι που χαρακτηρίζεται από πτητική-πτωτική τάση. Έτσι πραγματώνει μέσα του τις υπερβάσεις. Eθελοντικά παίζει πολλές φορές το ρόλο του φύλακα άγγελου αλλά και του ψυχοπομπού. M' αυτή τη διττή ιδιότητα βιώνει τη σπάνια εμπειρία να μετέχει σ' ένα μεθύσι ζωής και θανάτου. Όπου οι ποτοποιοί –στη διαδικασία της βράσης του «οινο-πνεύματος»– αφήνουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ένα μέρος από το απόσταγμα των αποσταγμάτων τους. Eίναι το κέρασμά τους, το περίσσευμα της ψυχής τους, στο φύλακα άγγελό τους και μια απόπειρα να μεθύσουν τον ψυχοπομπό τους που καραδοκεί. Tο λένε μερτικό των αγγέλων –το κεκτημένο δικαίωμά τους– που ενώνει τα εγκόσμια με τα υπερκόσμια, όπου άνθρωποι και άγγελοι γίνονται μια παρέα και, έτσι, το φως, που πέφτει επάνω τους και διαθλά τα είδωλά τους, καταργεί τη βαρύτητα.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Καββαθάς

O Bασίλης Kαββαθάς είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Eπί τριάντα έξι χρόνια εργάζεται σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ως ρεπόρτερ-ερευνητής.
Βιβλιογραφία