«Τζακ ο Αντεροβγάλτης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Μετάφραση:
Αλέξανδρος Ζαγκούρογλου

Τζακ ο Αντεροβγάλτης
  • ISBN: 960-03-1922-7
  • σελ. 64
  • 26 Νοεμβρίου 1998
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ρομπέρ Ντεσνός (1900-1945). Ποιητής, μυθιστοριογράφος, κριτικός του σινεμά και σουρεαλιστής παρεξηγημένος από τους ίδιους τους σουρεαλιστές. Επεξεργάστηκε ποιητικά το τρομερό, το μεγάλο και το ειρωνικό, τόσο όσο τον απασχόλησε και η ποίηση για τα παιδιά. Για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση κλείστηκε από τους Γερμανούς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τσεχοσλοβακία, όπου πέθανε χτυπημένος από τον τύφο και την πείνα. Ο Αντρέ Μπρετόν είπε για τον Ντεσνός: «Προχώρησε μέσα στο άγνωστο περισσότερο απ' όλους μας».

Βιογραφικά στοιχεία

Ρομπέρ Ντεσνός

Ο Ρομπέρ Ντεσνός γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1900 στο Παρίσι, στη συνοικία της Βαστίλης. Έπειτα από όχι και τόσο λαμπρές σπουδές έπιασε δουλειά σε έναν φαρμακοποιό της οδού Παβέ στο Μαρέ. Γράφει τα πρώτα του ποιήματα στα 1918. Στα 1922 γίνεται μέλος της ομάδας των σουρεαλιστών «Litterature» και γίνεται η ψυχή του «Εργαστηρίου σουρεαλιστικών ερευνών» της οδού Γκρενέλ. Διακόπτει τις σχέσις του με τον Αντρέ Μπρετόν και τη σχολή του στα 1930. Γίνεται τότε δημοσιογράφος, ασχολείται με τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Μένει όμως πάντα ο ποιητής που αντλεί τις λέξεις και τις εικόνες από τον ίδιο του τον εαυτό, ανεξάρτητα από τις συγκυρίες, τα δόγματα και τις ανάγκες της ζωής. Ο Ντεσνός καταφεύγει στο ασυνείδητο, στον αυτοματισμό ή στους ρητορικούς κανόνες και στην κλασική ποίηση. Δεν μπορεί να μοιάσει παρά με τον εαυτό του. Και είναι πάντα διάχυτη στο έργο του μια χιουμοριστική ατμόσφαιρα, η τρυφερότητα και ο ερωτισμός.

Το 1944 ο Ρομπέρ Ντεσνός συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Terezín στην Τσεχοσλοβακία, όπου πεθαίνει από τύφο την επομένη της απελευθέρωσης του στρατοπέδου από τους Αμερικανούς στις 8 Ιουνίου του 1945.
Βιβλιογραφία