«Ο μαθητής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο μαθητής

Μετάφραση:
Ρένα Χατχούτ

Ο μαθητής
  • ISBN: 960-03-1937-5
  • σελ. 128
  • 31 Αυγούστου 1998
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Χένρι Τζέιμς (1843-1916). Αδελφός του φιλόσοφου Ουίλιαμς Τζέιμς και γιος ενός συνονόματού του θεολόγου, ο Χένρι Τζέιμς επισκέπτεται νεαρός την Ευρώπη, γνωρίζει τον Ιβάν Τουργκένιεφ και τον Γουστάβο Φλωμπέρ, σπουδάζει στο Χάρβαρντ και αρχίζει στα 22 του χρόνια τη συγγραφική του καριέρα – λογοτεχνικές κριτικές και μικρά αφηγήματα. Θα συνεχίσει με μεγάλα μυθιστορήματα (Ο Αμερικανός, Το πορτρέτο μιας κυρίας, Πλατεία Ουάσιγκτον και άλλα). Αυτό που διακρίνει τον Τζέιμς είναι η ευρύτατη και γόνιμη λογοτεχνικά φιλολογική του παιδεία, η ψυχολογική διεισδυτικότητα, η λεπτομερειακή ανάλυση των χαρκατηρολογικών πλευρών των προσώπων του και η ικανότητά του να δίνει στο μικρό έργο δομή και ποιότητα μεγάλης λογοτεχνικής σύνθεσης.

Βιογραφικά στοιχεία

Χένρι Τζέιμς

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1843: 15 Απριλίου: Γέννηση του Χένρι Τζέιμς στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του ήταν διακεκριμένος θεολόγος και φιλόσοφος, όπως και ο αδελφός του, ο Ουίλιαμ Τζέιμς, ο γνωστός φιλόσοφος του πραγματισμού. Πέρασε την εφηβεία του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Γενεύη, ενώ το 1862 παρακολουθεί μαθήματα νομικών στο Χάρβαρντ.

1864: Δημοσιεύει το πρώτο πεζογράφημά του A Tragedy of Terror, ενώ την επόμενη χρονιά αρχίζει να δημοσιεύει βιβλιοκριτικές.

1868: Ήδη αρχίζει να αναγνωρίζεται η αξία του ως διηγηματογράφου και θεωρείται ότι εγκαινιάζει την εποχή του ρεαλισμού στην αμερικανική λογοτεχνία. Διακρίνεται η επιρροή που δέχεται από τους Μπαλζάκ, Προσπέρ Μεριμέ και Γεωργία Σάνδη, καθώς και από τον Ναθάνιαελ Χώθορν. Ταξιδεύει στην Ευρώπη όπου και εμπνέεται ένα από τα πρώτα σημαντικά πεζογραφήματά του, το A Passionate Pilgrim.

1870-1872: Ζει στη Βοστώνη, ασχολούμενος με τη συγγραφή διηγημάτων, βιβλιοκριτικών και κριτικών τέχνης, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια ζει στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ιταλία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου μυθιστορήματός του Ο Γλύπτης, (Roderick Hudson).

1875: Ύστερα από σύντομη διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου γνωρίζει τον Ιβάν Τουργκένιεφ, τον Φλωμπέρ και τον Ζολά, μεταξύ άλλων. Συνθέτει το μυθιστόρημά τουΈνας Αμερικανός (The American). Την επόμενη χρονιά εγκαθίσταται στο Λονδίνο και εν συνεχεία στα αγγλικά παράλια όπου θα γράψει τα σημαντικότερα μυθιστορήματά του. 

1878: Δημοσιεύεται το πεζογράφημα Ντέιζυ Μίλερ (Daisy Miller) που του χαρίζει διεθνή φήμη. Επίσης, γράφει το μυθιστόρημα Οι Ευρωπαίοι (The Europeans).

1881: Γράφει την Κληρονόμο (Washington Square), και το Πορτρέτο μιας κυρίας, που τον καθιερώνει ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1884: Δημοσιεύει το δοκίμιό του Η Τέχνη της Μυθοπλασίας (The Art of Fiction), ενώ δύο χρόνια αργότερα συνθέτει το μυθιστόρημα The Bostonians και το The Princess Casamassima, το πρώτο με αποκλειστικά αμερικανικό θέμα ενώ το δεύτερο ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωή στην Ευρώπη και επικεντρώνεται γύρω από το θέμα του αναρχισμού.

1890-1895: Καταπιάνεται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, με αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Ύστερα από ακραίες αποδοκιμασίες, επιστρέφει στο μυθιστόρημα.

1898: Δημοσιεύει το Το Στρίψιμο της Βίδας (The Turn of the Screw) που, μολονότι ο ίδιος το θεωρεί πνευματική άσκηση χαμηλής ποιότητας, ανήκει στα πλέον φημισμένα πεζογραφήματά του.

1901: Γράφει το Οι Πρεσβευτές (The Ambassadors), που θα καθυστερήσει περί τα δύο χρόνια να δημοσιευτεί.

1902: Γράφει το ογκώδες μυθιστόρημα The Wings οf the Dove και το 1904 το επίσης ογκώδες The Golden Bowl, τα οποία θεωρούνται κορυφαίες στιγμές του έργου του.

1904: Αρχίζει να ασχολείται με την επιμέλεια και διόρθωση των έργων του για την προετοιμασία της εικοσιτετράτομης έκδοσής τους, συνοδεύοντάς τα με εισαγωγές που θα μείνουν περίφημες λόγω των απόψεών του σχετικά με την τέχνη της αφήγησης με τις οποίες τις διανθίζει. 

1907: Γράφει το The American Scene.

1910-1914: Καταπιάνεται με τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του, σε δύο τόμους, με τίτλους A Small Boy and Others και Notes of a Son and a Brother. Τον επόμενο χρόνο, θα γίνει βρετανός υπήκοος.

1916: 28 Φεβρουαρίου: Πεθαίνει ο Χένρι Τζέιμς και η τέφρα του μεταφέρεται στην Αμερική.
Βιβλιογραφία