«Η απόπειρα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η απόπειρα

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ινώ βαν Ντάικ-Μπαλτά

Η απόπειρα
  • ISBN: 960-03-2116-7
  • σελ. 240
  • 31 Μαρτίου 1998
  • € 11,66

Περίληψη

Oλλανδία, χειμώνας του 1945. Tο τέλος του πολέμου πλησιάζει. Mέσα στη νύχτα αντηχούν έξι πυροβολισμοί. Ένας συνεργάτης των Nαζί πέφτει νεκρός. O Άντον Στέινβεϊκ χάνει την οικογένειά του. Eίναι μόλις δώδεκα χρόνων. Tο συμβάν αυτό και οι συνέπειές του θα τον στοιχειώσουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή του. Aόρατο το παρελθόν θα είναι πάντα παρόν, ώσπου να του αποκαλυφθούν τα πραγματικά γεγονότα, το μάταιο της θυσίας των δικών του.

H απόπειρα έχει μεταφραστεί σε είκοσι δύο γλώσσες και η κινηματογραφική της μεταφορά κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Χάρι Μούλις

Ο Χάρι Μούλις υπήρξε ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες της Ολλανδίας και της Ευρώπης κατά τον εικοστό αιώνα. Γεννήθηκε το 1927 στο Χάαρλεμ από πατέρα αυστροουγγρικής καταγωγής και μητέρα Εβραία από την Αμβέρσα. Πέθανε το 2010 στο Άμστερνταμ, όπου είχε περάσει και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Δημοσίευσε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, θεατρικά και φιλοσοφικά κείμενα. Το εκτεταμένο και πολυβραβευμένο έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Το μυθιστόρημα Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι (Het stenen bruidsbed, 1959) ήταν το πρώτο σημαντικό βιβλίο του. Στη συνέχεια αξιοσημείωτη επιτυχία γνώρισαν τα μυθιστορήματά του Η απόπειρα (De aanslag, 1982) και Τα στοιχεία (De elementen, 1988). Το 1992 εξέδωσε το αριστούργημά του Η ανακάλυψη του ουρανού (De ontdekking van de hemel), που αγαπήθηκε από τους συμπατριώτες του και χάρισε στον ίδιο διεθνή αναγνώριση. Άλλα βιβλία του στις Εκδόσεις Καστανιώτη, τα μυθιστορήματα Η διαδικασία και Ζίγκφριντ, ο γιος του κτήνους καθώς και η συλλογή διηγημάτων Ο προστατευόμενος.
Βιβλιογραφία