«Η ιδεολογία της εκπαίδευσης και η μάθηση της ελευθερίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ιδεολογία της εκπαίδευσης και η μάθηση της ελευθερίας

Σύνταξη-Εισαγωγικά σχόλια: Νίκος Μπαλής

Μετάφραση:
Νίκος Μπαλής, Ελένη Καρβούνη, Γιόλα Γεωργαντζή, Γιώργος Παπακυριάκης, Μάνια Τσελέντη

Η ιδεολογία της εκπαίδευσης και η μάθηση της ελευθερίας
  • ISBN: 960-03-2168-X
  • σελ. 360
  • 4 Μαΐου 1979
  • € 12,72

Περίληψη

«Η λειτουργία της εκπαίδευσης δεν ήταν ποτέ η απελευθέρωση της νόησης και του πνεύματος του ανθρώπου αλλ' απεναντίας η υποδούλωσή τους· και με σκοπό ακριβώς να μην μπορέσουν ποτέ ν' αποδεσμευθούν η νόηση και το πνεύμα των παιδιών του, ο homo sapiens χρησιμοποίησε τον έπαινο, τον εμπαιγμό, την επίπληξη, την κατηγορία, τον ακρωτηριασμό, ακόμα και τα βασανιστήρια, για να τ' αλυσοδέσει στο ζυγό που λέγεται πολιτιστικό πρότυπο».

Βιογραφικά στοιχεία

Ε. ΑθανασιάδηςΑ. ΒάσκεθΑντρέ ΓκορζΖ.Π.Ιβάν ΊλλιτςΧέρμπερτ ΚολΠιερ ΛαγκιγιόμιΜατίλντ ΝιέλΤζωρτζ ΝτέννισονΚάρολος ΝτίκενςΒιβλιογραφία

Ζαν ΟυρύΦ. ΟυρύΖαν-Μαρκ ΡαιηνώΓιάκομπ-Ρόμπερτ ΣμιτΣελεστέν ΦρενέΠέτερ ΦυρστερόιΤζιουλς ΧένρυΤζων Χολτ

Ο Τζων Χολτ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1923 και πέθανε το 1985. Δίδαξε σε πολλά σχολεία, ήταν ερασιτέχνης μουσικός και έγραψε εννέα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα: Πώς μαθαίνουν τα παιδιά, Γιατί αποτυγχάνουν τα παιδιά, Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών, Πέρα από το Σάμερχιλ κ.ά. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε δεκατέσσερις γλώσσες. Το βιβλίο του Γιατί αποτυγχάνουν τα παιδιά πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στις δύο πρώτες του εκδόσεις.

Ο Τζων Χολτ πρωτοστάτησε για πολλά χρόνια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και σιγά σιγά άρχισε να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το πώς μαθαίνουν τα παιδιά εκτός σχολείου. Εξέδωσε ένα περιοδικό με τίτλο Η εκπαίδευση εκτός σχολείου (Growing Without Schooling), το οποίο εμπνέεται από τη φιλοσοφία του.
Βιβλιογραφία