«Τα δώρα των Μάγων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα δώρα των Μάγων

Ποίηση

Στο εξώφυλλο μικρογραφία από χειρόγραφο του 12ου αιώνος του Αγίου Όρους

Τα δώρα των Μάγων
  • ISBN: 960-03-2440-9
  • σελ. 56
  • 10 Απριλίου 1999
  • € 10,60

Περίληψη

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης προσφέρει μια ποίηση καθαροπρόφερτη, ορθοφωνική και μελωδική σαν μολπές επουράνιες· έχει η φωνή του κάτι από τη χροιά του αχώρητου. Δίνει στην ποίηση ένα ρόλο χαρμόσυνο και σωτήριο που είναι το να εκφράζει το κάλλος του καλού. Το θαύμα συντελείται μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπουδαστηρίου του ποιητή και είναι ένα θαύμα που επιβεβαιώνει το αγγελικό χάρισμά του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα στη μεταρσίωση αυτή απουσιάζει από την ποίησή του η τοπιογραφία και γενικώτερα η ηθογραφία. Όπως οι μεγάλοι Γερμανοί εξπρεσσιονιστές διδάσκαλοί του, και ιδιαίτερα ο Ρίλκε, ο Βαρβιτσιώτης είναι ένας πιστός εν Χριστώ διακονών ποιητής, πέρα από το δογματικό ενδόσιμο της θρησκευτικότητάς του και της πρόσδεσής του σε μια συγκεκριμένη εκκλησιαστική πίστη. Σε τούτο ξεχωρίζει αποφασιστικά μέσα στην ελληνική ποίηση σαν ένας μοναχικός σπορέας σπάνιας τελειότητας στίχων, με ακόμα σπανιώτερη λυρική δύναμη και μια οπάλινη διαφάνεια που μας φέρνει εγγύτερα προς την τελειότητα.

Διότι είναι φανερό πως ο Τάκης Βαρβιτσιώτης είναι ο Angelus Novus της σύγχρονής μας ποίησης, είναι ο αδιαμφισβήτητος πρώτος στο ανάστημα μεγαλοδιάστατος ποιητής της Ελλάδας σήμερα. Είναι ταυτόχρονα ο ελεγειακότερος ποιητής της μοίρας και ο κατάλευκος και ολόλαμπρος νέος της Άγγελος.

Θ.Δ. ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

Βιογραφικά στοιχεία

Τάκης Βαρβιτσιώτης

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λυρικούς ποιητές, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1916. Σπούδασε νομικά στο Α.Π.Θ. και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως δικηγόρος το 1940. Το μεγάλο πάθος του όμως υπήρξε η ποίηση. Έργα του δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στα περιοδικά Μακεδονικές ημέρες και Κοχλίας. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Φύλλα καπνού, εκδόθηκε το 1949. Το έργο του περιλαμβάνει είκοσι δύο ποιητικές συλλογές και έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Έγραψε επίσης κριτικά δοκίμια και μετέφρασε έργα σπουδαίων εκπροσώπων της παγκόσμιας ποίησης. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα, το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Ουράνη, το Βραβείο Ποίησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, το Χρυσό Μετάλλιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και με πολυάριθμες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων: το Παγκόσμιο Βραβείο Ποίησης Φερνάρντο Ριέλο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Νέα Υόρκη 1988), τον τίτλο και το παράσημο του Ιππότη του Γαλλικού Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας (1989), το ευρωπαϊκό Βραβείο Χέρντερ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1994), το χρυσό μετάλλιο τιμής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μεγάλη συμβολή του στα ευρωπαϊκά γράμματα, ύστερα από πρόταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Ποιητών, τα διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Διεθνές Βραβείο «Ίμπλα: μία γέφυρα για την Ευρώπη» εκ μέρος του Ιταλικού Κράτους, το Αριστείο της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών από το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Μιχαήλ Εμινέσκου που εδρεύει στη Ρουμανία και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέθανε την 1η Φεβρουαρίου του 2011.
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 0000 ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • 0000 ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΥΡΑΝΗ
  • 0000 ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
  • 0000 ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • 0000 ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ
  • 0000 ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ