«Μαύρη Θάλασσα» | Εκδόσεις Καστανιώτη "/>

Μαύρη Θάλασσα

Μαύρη Θάλασσα
  • ISBN: 960-03-2716-5
  • σελ. 56
  • 1 Απριλίου 2000
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

"Η φωνή", "Η μουσική", τα "σημεία" του έρωτα, αλλά και η "Ικαρία", οι "Έλληνες", το "Βασιλόπουλο το εύμορφο", οι "από βάθος εραστές" είναι μερικές από τις έννοιες-τίτλους ποιημάτων που ανήκουν στην Μαύρη Θάλασσα, το τελευταίο ποιητικό βιβλίο της Μαρίας Κυρτζάκη. Στις χωρίς οξυγόνο ζώνες του βυθού αυτής της θάλασσας, σ' αυτό τον τόπο της διαφοράς, η ζωή είναι αιφνίδια και ο λόγος της αναδύεται σχεδόν μεταφυσικά στο φως. Το σώμα και η ψυχή, στις σημαντικές απολήξεις τους, τις αφανισμένες από το αμείλικτο της πραγματικότητας που συνεχώς συνιστά και επιβάλλει η χρηστικότητα που διέπει τον ανθρώπινο βίο, είναι οι δύο βασικοί άξονες που διατρέχουν τα δεκαπέντε ποιήματα του βιβλίου. Το ακυρωμένο σώμα στο "Βασιλόπουλο το εύμορφο", το πρώτο ποίημα, ταυτίζεται με τους ακυρωμένους τόπους και τις αφανισμένες ζωές, υπερασπίζεται σθεναρά το τελευταίο ποίημα του βιβλίου "Υπέρ ψυχής". Με γλώσσα που συνειδητά χρησιμοποιεί πολλούς δρόμους προκειμένου να αποφύγει την τρομοκρατία του νοήματος και με λόγο απολύτως προσωπικό, η Μαύρη Θάλασσα θέλει να μιλήσει μιαν άλλη καθημερινότητα, αυτή των αισθημάτων. Ο έρωτας που συμβαίνει ανεπαισθήτως, ο θάνατος που καταργείται ανεπαισθήτως, η αγιότητα του αμαρτωλού σώματος, το αμαρτημένο σώμα της ψυχής, ο θρίαμβος του αισθήματος και η ζωογόνα πνοή του είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, κάποιες από τις σημασίες που παρακολουθούν όλα τα ποιήματα ανεξαρτήτως θέματος. Αφηγηματικά τα περισσότερα, κλείνουν το μάτι στην "γλώσσα την αμίλητη" και υποκύπτουν στην απελπισία του πάθους της ζωής.

Βιογραφικά στοιχεία

Μαρία Κυρτζάκη

Η Μαρία Κυρτζάκη γεννήθηκε στην Kαβάλα. Στo Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκανε σπουδές Mεσαιωνικής και Nεοελληνικής Φιλολογίας. Eργάστηκε στο Tρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας. Ασχολήθηκε επαγγελματικά στον χώρο του βιβλίου με την γλωσσική επεξεργασία και την τυπογραφική επιμέλεια κειμένων.

Eξέδωσε επτά ποιητικά βιβλία και μετέφρασε το θεατρικό έργο του Στίβεν Μπέρκοφ Σαν Έλληνας, που ανέβηκε από τις Mορφές στο Θέατρο Eμπρός, στην Δραματική Σχολή του οποίου δίδασκε γλώσσα με την αντίληψη ότι η πρώτη σκηνοθεσία είναι αυτή που η γλώσσα πραγματοποιεί στην ανθρώπινη ομιλία. Πέθανε το 2016.
Βιβλιογραφία