«Εισαγωγή στην ψυχανάλυση του Λακάν» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εισαγωγή στην ψυχανάλυση του Λακάν

Μετάφραση:
Νάσια Ποταμιάνου

Εισαγωγή στην ψυχανάλυση του Λακάν
  • ISBN: 960-03-2847-1
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16762
  • σελ. 208
  • 1 Σεπτεμβρίου 2000
  • € 12,72

Περίληψη

Ο Λακάν, μια από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης ψυχανάλυσης, αγαπήθηκε παθιασμένα και μισήθηκε επίσης σφόδρα από τους επικριτές του. Yπήρξε άτομο έξω από τα συνηθισμένα μέτρα, παθιασμένος και μεγαλοφυής. Εμβαθύνοντας στα γραπτά του, στο έργο του, μπαίνει κανείς σε μια ασύγκριτα πλούσια περιπέτεια, όπου συμπορεύονται το απόλυτο όραμα της φροϋδικής θεωρίας με μια πρωτόφαντη και ανατρεπτική προσωπική διερεύνηση.
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει την ουσία της λακανικής σκέψης χωρίς να παραλείπει τα συμφραζόμενα, χωρίς να αποφεύγει την αναφορά στην ίδια την προσωπικότητά του και στα πάθη που υποκίνησε.
Η διάρκεια της ψυχαναλυτικής θεραπείας, το στάδιο του καθρέφτη, το πραγματικό, το συμβολικό, το φαντασιακό, η αντίσταση, η μεταβίβαση, ο ναρκισσισμός, η επιθυμία, η αγάπη, το μίσος, ο ευνουχισμός, ο αποκλεισμός, το «όνομα του πατρός» είναι ορισμένες από τις έννοιες που εξετάζονται και αποσαφηνίζονται πλήρως.
Πρόκειται για ένα έργο που, σαν μίτος της Αριάδνης, θα βοηθήσει όσους θέλουν να κατανοήσουν επιτέλους το φαινόμενο Λακάν και να βρουν το δρόμο τους μέσα στο λαβύρινθό του.
Γραμμένο με αμεσότητα, το βιβλίο καινοτομεί συνδυάζοντας το ευχάριστο, διδακτικό και συνοπτικό ύφος με μια διεισδυτική προσέγγιση. Ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας την απόλαυση που αντλεί ακολουθώντας τον Λακάν στην περιπέτεια της ανακάλυψης του ανθρώπου.

Βιογραφικά στοιχεία

Μισέλ Ντετί

Ο Mισέλ Nτετί, ψυχαναλυτής και ψυχοθεραπευτής, εκτός της κλινικής εμπειρίας του, είναι επίσης ιδρυτής και εμπνευστής μιας σχολής εκπαίδευσης πάνω στην ψυχαναλυτική θεωρία στις Βρυξέλλες.
Κύριο μέλημά του είναι να βοηθήσει ώστε να ανακαλυφθεί εκ νέου ότι η ψυχανάλυση είναι μια περιπέτεια θαυμαστή και επωφελής για όλους.
Βιβλιογραφία