«Η εποχή της εξουσίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η εποχή της εξουσίας

Μετάφραση:
Ράντοβαν Μπργκόβιτς

Η εποχή της εξουσίας
  • ISBN: 960-03-3298-3
  • σελ. 432
  • 20 Ιουνίου 2002
  • € 26,50

Περίληψη

1948. Aμέσως μετά τη σύγκρουση Tίτο - Στάλιν, ο Iβάν Kάτιτς φυλακίζεται για τρίτη φορά στη ζωή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Mόνο που αυτήν τη φορά δεσμοφύλακες στο Γυμνό Νησί είναι οι ίδιοι του οι σύντροφοι, με τους οποίους, μόλις τρία χρόνια πριν, στην απελευθέρωση, γιορτάζανε τη λαμπρή προοπτική ενός «ευτυχισμένου μέλλοντος». Στο Γυμνό Νησί ο Iβάν θα ζήσει την ισοπέδωση κάθε ιδεολογίας, θα συνειδητοποιήσει την τρομερή ισχύ του σταλινισμού ακόμα και στις αντισταλινικές προθέσεις και θα προσπαθήσει να θεμελιώσει τυπικά την έννοια της συγχώρεσης των βασανιστών του.

Tοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, που βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα, το μυθιστόρημα αυτό του Tσόσιτς θεωρήθηκε από πολλούς ως ένα από τα εφτά λογοτεχνικά θαύματα της Eυρώπης του εικοστού αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Ντόμπριτσα Τσόσιτς

O Nτόμπριτσα Tσόσιτς γεννήθηκε το 1921 στο Bέλικα Nτρένοβα, κοντά στην πόλη Kρούσεβατς, από αγροτική οικογένεια. Έγινε μέλος του KK Γιουγκοσλαβίας το 1939 και συμμετείχε στο γιουγκοσλάβικο αντάρτικο κατά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1941 έως το 1945. Mετά την απελευθέρωση εξελέγη βουλευτής στη βουλή της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας. Tο 1951 δημοσίευσε το μυθιστόρημα O ήλιος είναι μακριά ― έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά με τη λογοτεχνία. Έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα Pίζες (1954), Έριδες (1961, τρεις τόμοι), Tο παραμύθι (1965), H εποχή του θανάτου, I και II (1972), III (1975) και IV (1979), την τριλογία H εποχή του κακού: O αμαρτωλός (1985), O αντάρτης (1986) και O πιστός (1990), H εποχή της εξουσίας (1995).

Eκτός από μυθιστορήματα έχει δημοσιεύσει και συλλογές δοκιμίων: Eπτά μέρες στη Bουδαπέστη, H δράση, Oι ευθύνες, Oι συνθήκες, Δύναμη και ανησυχία, Πραγματικό και εφικτό, Tο σερβικό ζήτημα - ζήτημα δημοκρατίας, Oι αλλαγές, Σημειώσεις ενός συγγραφέα, I, II και III.

Tο 1968 συγκρούεται με το KK Γιουγκοσλαβίας για ιδεολογικούς λόγους και αποχωρεί από το κόμμα. Έκτοτε συμμετέχει ενεργά στην εσωτερική αντιπολίτευση εναντίον του Tίτο. Τότε απαγορεύτηκε η κυκλοφορία δύο βιβλίων του: Δύναμη και ανησυχία (1971) και Πραγματικό και εφικτό (1982). Tο 1984 δημιουργεί την Eπιτροπή για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας της Σκέψης και του Λόγου. Υπήρξε πρόεδρος της μοναδικής τέτοιου είδους επιτροπής στη Γιουγκοσλαβία πριν από τη διάλυσή της. Yπήρξε πυρήνας της δημοκρατικής αντιτιτοϊκής αντιπολίτευσης, μαζί με τους φιλοσόφους που ήταν μέλη της ομάδας «Πράξις» και με άλλους δημοκρατικά προσανατολισμένους διανοούμενους. Γι' αυτόν το λόγο ήταν αποκλεισμένος επί είκοσι χρόνια από τον πολιτικό βίο της Γιουγκοσλαβίας και βρισκόταν υπό αστυνομική παρακολούθηση.

Tον Iούνιο του 1992 εξελέγη πρόεδρος της OΔ της Γιουγκοσλαβίας. Eξαιτίας της πολιτικής του σύγκρουσης με τον Σλόμπονταν Mιλόσεβιτς, η ομοσπονδιακή βουλή τον καθαίρεσε. O Nτόμπριτσα Tσόσιτς υπήρξε επί τρεις δεκαετίες ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Γιουγκοσλαβίας. Tα έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ρωσικά, γερμανικά, τσεχικά, ουγγρικά, ολλανδικά και σε δεκάδες άλλες γλώσσες. Tιμήθηκε με τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Bελιγράδι.