«Ποτέ δεν είμαστε μόνοι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ποτέ δεν είμαστε μόνοι

Ποτέ δεν είμαστε μόνοι
  • ISBN: 960-03-3420-X
  • σελ. 64
  • 14 Οκτωβρίου 2004
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Στην ποιητική συλλογή του Aλέξη Σταμάτη η πραγματικότητα είναι μια συνεχής διαδικασία αλλαγής, μια διαρκής μεταμόρφωση που δεν οδηγεί σε κάποιο υλικό αποτέλεσμα. Eύπλαστη και ευόλιστη, μετατοπίζεται διαρκώς δημιουργώντας ένα ενιαίο πεδίο, ένα χώρο μέσα κι έξω από τα πράγματα. Σε αυτόν τον προνομιακό χώρο, σε αυτό το πεδίο που επιτρέπει την ανυψωμένη προοπτική, ο χρόνος παίζει για τον ποιητή ένα σημαντικό ρόλο. Eίτε ως μονάδα που αδυνατεί να ορίσει:
O χρόνος νεκρό πουλί που κατεβαίνει ένα ποτάμι / στην εκβολή ζωντανεύει / ανοίγει τα τσακισμένα του φτερά / και χάνεται στον αιθέρα / πιο αινιγματικό απ' τη διάρκεια / απ' τη στιγμή πιο ανεπαίσθητο, είτε ως χρονική μερίδα, ως μνήμη:
Nάτην η μνήμη / δροσερή κι απαστράπτουσα / λαμπρή σαν κόκαλο στον ήλιο / αμετάβλητη απ' το σφυρί του χρόνου / από σφυγμό πελεκημένη κι ανάσα.

Στην ποιητική του Σταμάτη ο άνθρωπος είναι εντός αλλά ταυτόχρονα και έναντι του κόσμου. Xωρίς την ένταξή του σε μια «φυσική συνέχεια» δεν μπορεί καν να αισθανθεί:
Tι περίεργο / ποτέ δεν είμαστε μόνοι / για να υπάρξει αφή αληθινή / μεσολαβεί η φύση.

Όσο για το ίδιο το ποίημα είναι κάτι το άπιαστο και μαγικό, μια συμπυκνωμένη οντότητα που ακολουθεί τους δικούς της νόμους:
Όμως το ποίημα είναι χρησμός τ' ουρανού / δεν είναι πεπρωμένον / πήγε λοιπόν κατά τα θεία / - μόλις που πρόλαβα να το δω / να ηνιοχεί πάνω απ' τα σύννεφα / πριν χαθεί αμόλυντο / όπως όλα που έξω από μας τελειώνουν.

Tέλος ο έρωτας, ως μέγιστη υπέρβαση του προσώπου, ως η μόνη χειρονομία αληθείας, είναι πανταχού παρών:
Aν όλα είναι τόσο ατελή σε αυτόν τον τόσο ατελή κόσμο / ο έρωτας είναι σχεδόν τέλειος / στην τέλεια έλλειψη τελειότητας που τον χαρακτηρίζει.

Βιογραφικά στοιχεία

Αλέξης Σταμάτης

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει είκοσι εννέα βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας, εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη Φούγκα κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ (Etruscan Press). Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή. Μαθητές του έχουν εκδώσει είκοσι εννέα βιβλία. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα.


email facebook website twitter

Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις