«ΑΝΤΕΡΓΚΡΑΟΥΝΤ ή Ένας ήρωας του καιρού μας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

ΑΝΤΕΡΓΚΡΑΟΥΝΤ ή Ένας ήρωας του καιρού μας

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

ΑΝΤΕΡΓΚΡΑΟΥΝΤ ή Ένας ήρωας του καιρού μας
  • ISBN: 960-03-3561-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16727
  • σελ. 630
  • 30 Οκτωβρίου 2003
  • € 25,44

Περίληψη

O Πέτροβιτς είναι ένας εξαχρειωμένος συγγραφέας που εργάζεται πλέον ως θυρωρός σε μια τυπική «δημόσια» ρωσική πολυκατοικία. Κάποτε, με το σοβιετικό καθεστώς, τα έργα του ήταν απαγορευμένα, κι αυτό του είχε χαρίσει κάποια φήμη μεταξύ των μποέμ. Τώρα, που είναι ελεύθερος να δημοσιεύει, δεν γράφει τίποτα και περνάει τις μέρες του πίνοντας και κάνοντας παρέα με λογιών-λογιών ανθρώπους. Κι όταν η προσωπική του μοίρα θα τον οδηγήσει σε δύο φόνους και σε ένα φρενοκομείο, ο πρωταγωνιστής θα συνεχίσει να προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει το «εγώ» του σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να απαιτεί με σκληρότητα την παραίτηση των μελών της.

Ένα μεγάλο ρωσικό μυθιστόρημα που έχει τις ρίζες του στην ντοστογιεφσκική παράδοση, μια διεισδυτική και ευαίσθητη ματιά στη σημερινή μετασοβιετική Ρωσία, μια βουτιά στη θάλασσα εκείνων των «υπόγειων» ηρώων που λάμπρυναν τη ρωσική λογοτεχνία.

«Το όνομα του Βλαντίμιρ Μακάνιν βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των σημαντικότερων μετασοβιετικών συγγραφέων. Στο πρόσωπό του ο Σολζενίτσιν συναντά τον Κάφκα».

New York Times Book Review

Βιογραφικά στοιχεία

Βλαντιμίρ Μακάνιν

Ο Βλαντιμίρ Μακάνιν γεννήθηκε το 1937 στα Ουράλια. Σπούδασε μαθηματικά και σκηνοθεσία κινηματογράφου, αλλά διακρίθηκε επίσης και ως σκακιστής, παίζοντας σε διεθνείς αγώνες με τα χρώματα της πατρίδας του. Εμφανίστηκε στα ρωσικά γράμματα το 1965, αλλά μονάχα στη δεκαετία του ’80 μπόρεσε να δημοσιεύσει χωρίς τη σπάθη της λογοκρισίας.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Αντεργκράουντ ή Ένας ήρωας του καιρού μας (2003), Το μυθιστόρημα του Κλιουτσαριόφ (2005) και Τρόμος (2009), και τα τρία σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου.

Έφυγε από τη ζωή το 2017.
Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις