«Ελλάδα. Η ένταξη στην ΟΝΕ και οι προκλήσεις του μέλλοντος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ελλάδα. Η ένταξη στην ΟΝΕ και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Εισαγωγή: Γιάννος Παπαντωνίου

Σύνθεση εξωφύλλου: Eye D Design Group

Ελλάδα. Η ένταξη στην ΟΝΕ και οι προκλήσεις του μέλλοντος
  • ISBN: 960-03-3705-5
  • σελ. 176
  • 24 Ιανουαρίου 2004

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό εξηγεί πώς η Ελλάδα πέτυχε να γίνει πλήρες μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) ξεκινώντας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Δεν σταματά όμως εκεί. Αντλώντας μαθήματα από τη δεκαετία του 1990, θέτει στόχους για το μέλλον και προτείνει τα μέσα για την επίτευξή τους προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ευημερία του ελληνικού λαού και να υλοποιηθεί η πραγματική σύγκλιση, δηλαδή η σύγκλιση του μέσου επιπέδου ευημερίας της Ελλάδας με το μέσο όρο ευημερίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινός τόπος στα περισσότερα κεφάλαια του βιβλίου είναι η παράλληλη επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής σταθερότητας.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλώς ένα ακαδημαϊκό εγχειρίδιο, αν και η ακαδημαϊκή του αξία είναι επίσης μεγάλη. Γράφτηκε από συγγραφείς οι οποίοι είτε ήταν μέλη του οικονομικού επιτελείου που σχεδίασε και εφάρμοσε την οικονομική πολιτική που οδήγησε την Ελλάδα στην πλήρη συμμετοχή της στην ΟΝΕ, είτε, στην περίπτωση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Carlo Ciampi, του Κοινοτικού Επιτρόπου Pedro Solbes και του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Gerrit Zalm, ήταν υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών τους την εποχή εκείνη και παρακολούθησαν από κοντά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της. Επομένως, το βιβλίο αυτό είναι κυρίως μια σημαντική συμβολή στο χώρο της οικονομικής πολιτικής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, από τις κυβερνήσεις των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, οι οποίες διαπνέονται από το όραμα της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ.

Βιογραφικά στοιχεία

Carlo Azeglio CiampiPedro SolbesGerrit ZalmΤάσος ΓιαννίτσηςΓιάννος Παπαντωνίου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε oικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν (ΗΠΑ), ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Γαλλία) και πήρε διδακτορικό δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Βρετανία). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, δίδαξε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Διετέλεσε στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι από το 1978 ώς το 1981. Την ίδια περίοδο ήταν σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Το 1981 εξελέγη ευρωβουλευτής και το 1984 ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα ΕΟΚ. Από τον Ιούνιο του 1989 μέχρι σήμερα, εκλέγεται βουλευτής στην Α' Περιφέρεια Αθήνας. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, υπουργός Εμπορίου, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την περίοδο 1994-2001 ο Γιάννος Παπαντωνίου χάραξε και υλοποίησε τις πολιτικές που οδήγησαν στην ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας της Ελλάδας. Στα βιβλία που έχει δημοσιεύσει ο Γιάννος Παπαντωνίου περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ελλάδα: Η ένταξη στην ΟΝΕ και οι προκλήσεις του μέλλοντος, Εκδόσεις Kαστανιώτη, Αθήνα 2004.
  • Σύγχρονο κράτος για μια ισχυρή κοινωνία, Εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα 2003.
  • Ευρώπη και εθνική στρατηγική, Εκδόσεις Αιχμή, Αθήνα 1993.
  • Διανομή του εισοδήματος και συσσώρευση του κεφαλαίου. Η ελληνική εκβιομηχάνιση: 1958-1973, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1979.Βιβλιογραφία

Γιάννης ΣτουρνάραςΒιβλιογραφία

Σπύρος Τραυλός