«Deste - Η τράπουλα της Κατίνας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Deste - Η τράπουλα της Κατίνας

Πώς έριχναν τα χαρτιά οι Μάγισσες της Σμύρνης

Deste - Η τράπουλα της Κατίνας
  • ISBN: 960-03-3837-X
  • σελ. 192
  • 15 Ιουλίου 2004
  • € 19,08

Περίληψη

Η Μάρα Μεϊμαρίδη, μετά την δίχως προηγούμενο επιτυχία του πρώτου μυθιστορήματός της Οι Μάγισσες της Σμύρνης –ξεπέρασε τα 250.000 αντίτυπα– επιστρέφει και αυτή τη φορά εισάγει τον αναγνώστη στα ενδότερα του κόσμου των μαγισσών. Μας ξεναγεί στον κόσμο της Ανατολής, της Σμύρνης, της μαγείας με το δικό της μοναδικό τρόπο. Deste στα τούρκικα σημαίνει τράπουλα. Η Deste είναι η μαγική τράπουλα της Κατίνας. Και ποια είναι η Κατίνα; Η ηρωίδα του βιβλίου Οι Μάγισσες της Σμύρνης. Μια έξυπνη και καπάτσα Σμυρνιά που μεγάλωσε στους φτωχομαχαλάδες για να γίνει γρήγορα αρχόντισσα, αφού παντρεύτηκε τέσσερις άντρες, τον έναν πλουσιότερο από τον άλλο. Η Κατίνα, που ήξερε από μάγια και βότανα, είχε στα χέρια της ένα πολύτιμο βοήθημα, την Deste. Η μαγική αυτή τράπουλα περνούσε από μάγισσα σε μάγισσα για χίλια και πάνω χρόνια, για να καταλήξει στα χέρια της Κατίνας. «Εγώ με την Deste πήγα μπροστά», έλεγε. «Θέλω να ξέρω πάντα τι θα συμβεί. Αν ξέρω, τότε θα κάνω το κουμάντο μου τι πρέπει να πράξω».
Ο αναγνώστης ανακαλύπτει πως η τράπουλα αυτή είναι πρωτόγνωρη, δεν μοιάζει με καμία άλλη. Χρώματα της Ανατολής, στοιχεία της Κίνας, των Ινδιών, της Αιγύπτου, των πολιτισμών της Περσίας δίνουν το στίγμα τους. Το μυστικό των μαγισσών, κρυμμένο πάνω από χίλια χρόνια στα μπαούλα, έρχεται στο φως για πρώτη φορά.

Η Deste αποτελείται από εξήντα πέντε χαρτιά που χωρίζονται σε πρόσωπα, στοιχεία και σύμβολα. Οι μάγισσες είχαν και αυτές τη μυθολογία τους. Πρόσωπα σημαντικά στους μύθους των μαγισσών έχουν πάρει τη θέση τους στα φύλλα της Deste. Ο αναγνώστης βρίσκει την Ταταρέτ, την ηγέτιδα των Καν, τον Σουλτάνο του Σμαραγδιού, τον Μunzur, το άλογο του έβενου, που σημαίνει για τις μάγισσες το πιο λαμπρό πνεύμα της Ματζουρίας, αλλά και σύμβολα όπως το Φρόκαλο, που αν πέσει σημαίνει διχόνοια και καβγά, ή το Δέντρο, που όρθιο σημαίνει καλή υγεία. Το βιβλίο παρουσιάζει το κάθε χαρτί χωριστά αναλύοντας τι σημαίνει, εξηγώντας με εύληπτο τρόπο ποια είναι η μαντική του αν πέσει όρθιο ή ανάποδο. Επίσης περιγράφεται και ένας από τους τρόπους ριξίματος των χαρτιών. Έτσι ο αναγνώστης, εφοδιασμένος με την τράπουλα και το βιβλίο, μπορεί να ρίξει τα χαρτιά της Κατίνας και να τα ερμηνεύσει. Οι Μάγισσες της Σμύρνης επιστρέφουν και αυτή τη φορά μάς ανοίγουν τα χαρτιά τους!

Βιογραφικά στοιχεία

Μάρα Μεϊμαρίδη

Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι ανθρωπολόγος-ψυχαναλύτρια, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχο­λής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Καστέλλα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκα­φές. Παράλληλα αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Μετέβη στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές Αρχαιολογίας (Πανεπιστήμιο Sorbonne I) και ακολούθησε νέα κατεύθυνση σπουδών, Βιολογίας και Ιατρικής Ανθρωπολογίας, στο Université Paris-Jussieu και στο École de Médecine de Saints-Pères, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πήρε μέρος σε ανασκαφές (Θράκη και Άβδηρα) μελετώντας το σκελετικό υλικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την υγεία του παιδιού (ΙΥΠ –Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία– Τομέας Κοινωνικής Παιδιατρικής) πάνω σε θέματα Φυσιολογίας και Αυξολογίας. Ήταν η κύρια ερευνήτρια της έρευνας «Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων 6-18 ετών», που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών. Η διατριβή της στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ως θέμα «Αυξολογικά χαρακτηριστικά Ελληνοπαίδων – Ακτινοδιαγνωστική μελέτη». Πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά. Το 2000 ξεκίνησε νέο κύκλο σπουδών, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας (Αμερική, Πανεπιστήμιο UMD). Στη συνέχεια σπούδασε ψυχοθεραπεία –εξαετούς φοίτησης– στη συστημική και ραϊχική μέθοδο. Από το 1990 δημοσιογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (Θεαθήναι, Ελεύθερος Τύπος, Τηλεθεατής, Espresso κ.ά.) εκδίδοντας και περιοδικά (Mara’s Life). Εργάστηκε στην τηλεόραση. Εκπομπή της ήταν oι «Ιστορίες Μυστηρίου» (ANT1), ενώ συμμετείχε και στον «Πρωινό καφέ» (ANT1), στο «Υπάρχει λόγος» (Star), καθώς και στο σίριαλ «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» (Mega). Έχει δύο μαγαζιά στην Αθήνα: το «Μάγισσες της Σμύρνης Shop», με όλη τη σμυρναίικη κουλτούρα, και «Το Μποτέ της Ευταλίας», με σπιτικά σμυρναίικα καλλυντικά από παλιές συνταγές. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Οι Μάγισσες της Σμύρνης, το πρώτο λογοτεχνικό της έργο που έγινε best seller, Deste – Η τράπουλα της Κατίνας, όπου διέσωσε και αναπαρήγαγε μία παλιά μαντική τράπουλα, Βιβλίο Μαγείας Ι και Ατταρτικός Κύκλος, με τα παλιά σμυρναίικα ξόρκια. Η Ντάσταρ είναι το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο. Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια. Παράλληλα συνεχίζει τις προ­σπάθειες για τη δημιουργία του Σμυρναϊκού Μουσείου.


Διεύθυνση γραφείου:
Παπαδιαμαντοπούλου 10-12
Περιοχή Χίλτον Αθήνα
11528
Τηλ. 210 7703939, 210 7211890


facebook website

Βιβλιογραφία