«Συμμετοχική Δημοκρατία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Συμμετοχική Δημοκρατία

Εγχειρίδιο για ενδιαφερομένους

Συμμετοχική Δημοκρατία
  • ISBN: 960-03-3918-X
  • σελ. 160
  • 23 Νοεμβρίου 2004
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Η Συμμετοχική Δημοκρατία ήταν μέχρι πρότινος υπόθεση ενός κλειστού κύκλου διανοητών και περιορισμένου αριθμού πολιτών, όσων κυρίως ένιωθαν απογοητευμένοι από την πολιτική και τα κόμματα. Η ευρύτερη συζήτηση άνοιξε με την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, γύρω από την έννοια και τις εφαρμογές της Συμμετοχικής Δημοκρατίας το τοπίο για τον πολύ κόσμο εξακολουθεί να εμφανίζεται ασαφές. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Αφορά ένα νέο μοντέλο δημοκρατίας; Καταργεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που ξέρουμε; Είναι υπόθεση του διαδικτύου; Πώς θα εξασφαλισθούν η συλλογικότητα και η δημοκρατία στις πολιτικές διαδικασίες και στο κόμμα; Η Μαρία Δαμανάκη επιχειρεί μια γνωστική προσέγγιση του θέματος χωρίς προκαταλήψεις. Παραθέτει όλες τις επικρατέστερες απόψεις –υπέρ και κατά της Συμμετοχικής Δημοκρατίας– ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μια συνολικότερη εικόνα. Οι δικές της ιδέες διατυπώνονται σε χαμηλούς τόνους, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της δημοκρατίας και της προοδευτικής παράταξης.

Βιογραφικά στοιχεία

Μαρία Δαμανάκη

Η Μαρία Δαμανάκη γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το 1952. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και είναι μητέρα τριών παιδιών. Εκλεγόταν βουλευτής της Αριστεράς (ΚΚΕ και Συνασπισμού) στη Β' Περιφέρεια Αθηνών από το 1987 ως το 1996 και από το 1996 ως τον Οκτώβριο του 2003. Στις εκλογές του 2004 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μετέχει ενεργά στο ΠΑΣΟΚ και έχει αναλάβει το συντονισμό των θεμάτων Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του κινήματος. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (1991-1993) και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων (1994-2002) ως επικεφαλής παρατάξεων της Δημοτικής Αντιπολίτευσης.

Το 1995 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Το θηλυκό πρόσωπο της εξουσίας (Εκδόσεις Καστανιώτη) και το 2000 Η επιστροφή της πολιτικής (Ελληνικά Γράμματα). Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά άρθρα για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα δικαιώματα του πολίτη και την ποιότητα ζωής, την παιδεία και τον πολιτισμό, καθώς και για θέματα ευρύτερου ιδεολογικού ενδιαφέροντος.