«Χιονίζω» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Χιονίζω

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα

Χιονίζω
  • ISBN: 960-03-4045-5
  • σελ. 352
  • 26 Οκτωβρίου 2005
  • € 21,20

Περίληψη

Η ζωή της Πέτρα Μάροβα κυλά μονότονα: βρίσκεται σε συνεχή κόντρα με την έφηβη κόρη της, εργάζεται σε μια δουλειά που δεν την ενδιαφέρει και εραστής δεν υπάρχει στη ζωή της. Όλα αλλάζουν ξαφνικά με τη «βελούδινη επανάσταση», όταν επιστρέφει από το εξωτερικό ο πρώην εραστής της, καθηγητής Βίκτορ Κραλ, που σκοπεύει να γίνει οικονομικός σύμβουλος του νέου καθεστώτος. Όμως το όνομα του Κραλ βρίσκεται στους καταλόγους των συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών, και η Μάροβα προσπαθεί να ξεδιαλύνει την αλήθεια. Στην προσπάθειά της αυτή θα συναντήσει δύο άλλους άντρες, έναν επίσης πρώην εραστή της και ένα νεαρό που θα τη συγκινήσει ερωτικά.

Mια εξαιρετική ιστορία από τη «μεταβελούδινη» Πράγα που περιγράφει με μοναδικό τρόπο (και αρκετό χιούμορ) το πέρασμα από τον «υπαρκτό» σοσιαλισμό στο καπιταλιστικό καθεστώς, και το πώς οι χθεσινοί δραπέτες του μαρξισμού «μεταλλάσσονται» σε καπιταλιστές χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς και, μερικές φορές, σε απλούς πολιτικούς σαλταδόρους.

Βιογραφικά στοιχεία

Πάβελ Κόχουτ

Ο Πάβελ Κόχουτ γεννήθηκε στην Πράγα το 1928. Το 1946 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Kόμματος της Τσεχοσλοβακίας, και το 1969 τον διέγραψαν. Το 1979, λόγω της συμμετοχής του στην κίνηση των πολιτών «Χάρτα 77», απελάθηκε στην Αυστρία και του αφαιρέθηκε η τσέχικη υπηκοότητα. Το 1980 παίρνει την αυστριακή υπηκοότητα, το 1990 (μετά την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στην Τσεχία το 1989) αποκτά πάλι την τσέχικη υπηκοότητα. Τώρα εργάζεται και ψηφίζει τόσο στη Βιέννη όσο και στην Πράγα.
Βιβλιογραφία