«Ατατούρκ. Μια ψυχοβιογραφία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ατατούρκ. Μια ψυχοβιογραφία

Ατατούρκ. Μια ψυχοβιογραφία
  • ISBN: 960-03-4058-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 58564
  • σελ. 560
  • 23 Σεπτεμβρίου 2005
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της νέας Τουρκίας, δεν ήταν πιστός σε κανέναν – μόνο στη μεγάλη του αγάπη, το τουρκικό έθνος. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το 1923 έως το 1938, ο Ατατούρκ μεταμόρφωσε την Τουρκία σε μοντέρνο κράτος και επαναπροσδιόρισε τη διεθνή της θέση. Σήμερα, περισσότερο από έξι δεκαετίες μετά το θάνατό του, η φωτογραφία του, το όνομά του και τα λόγια του, εξακολουθούν να είναι πανταχού παρόντα στην Τουρκία. Σ' αυτό το βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι ψυχολογικές ρίζες του αγώνα του για την ανόρθωση του τουρκικού έθνους. Οι συγγραφείς αφηγούνται την προσωπική εξέλιξη του Ατατούρκ από τη θέση ενός οιδιπόδειου γιου προς τη θέση του διοικητή με την αφύσικη ικανότητα να εκμεταλλεύεται τις δραματικές καταστάσεις. Τοποθετούν την ζωή του Ατατούρκ μέσα στην ευρύτερη ιστορική αρένα στην οποία κινούνται οι Οθωμανοί σουλτάνοι, ο Λόιντ Τζορτζ, ο Τσόρτσιλ, ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ. Περιγράφουν τέλος τις προσπάθειες του νεαρού Κεμάλ να βρει πατρικές φιγούρες, τη μεταπήδησή του από τον στρατό στην πολιτική και τελικά την ανάδυσή του ως Ατατούρκ, αρχηγού-πατέρα της Τουρκίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Βαμίκ Ντ. Βολκάν

Ο Βαμίκ Ντ. Βολκάν είναι ψυχαναλυτής τουρκοκυπριακής καταγωγής. Eργάζεται ως καθηγητής ψυχιατρικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Στα πολυάριθμα βιβλία τα οποία έχει γράψει συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμη βιβλίο ψυχο-ιστορίας, το οποίο τιτλοφορείται Κύπρος: Πόλεμος και Προσαρμογή.
Νόρμαν Ίτσκοβιτς

Ο Νόρμαν Ίτσκοβιτς είναι καθηγητής σπουδών Εγγύς Ανατολής στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Έχει εκπαιδευτεί ως ψυχαναλυτής στην Εθνική Ψυχολογική Εταιρεία για την Ψυχανάλυση (στις ΗΠΑ). Στα βιβλία του περιλαμβάνονται το Οθωμανική Αυτοκρατορία και Ισλαμική παράδοση και (μαζί με τον Μαξ Μόουτ) το Μουντάμπελε: Μια οθωμανο-ρωσική ανταλλαγή πρεσβευτών, τα οποία έχουν εκδοθεί από το University of Chicago Press.