«Στη μέση της ασφάλτου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Στη μέση της ασφάλτου

Ποιήματα 1973-2002

Στη μέση της ασφάλτου
  • ISBN: 960-03-4091-9
  • σελ. 360
  • 27 Οκτωβρίου 2005
  • € 21,20

Περίληψη

Στη συγκεντρωτική αυτή έκδοση χαρτογραφείται η ποιητική διαδρομή μιας σχεδόν τριακονταετίας, καθώς περιλαμβάνει όλες τις ποιητικές συλλογές της Μαρίας Κυρτζάκη –από τις Λέξεις (1973) ως το Λιγοστό και να χάνεται (2002)–, με την εξαίρεση των εφηβικών Σιωπηλών κραυγών (1966) και την προσθήκη δύο ποιητικών ενοτήτων (Η Εταζέρα, 1978, και Δέκα μικρά ποιήματα, 1981) που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικές εκδόσεις, αλλά ποτέ δεν είχαν περιληφθεί σε βιβλίο.

Η βαθιά εσωτερικότητα, το ιδιότυπο ύφος και ένα ευρύ προσωπικό όραμα της ποιήτριας για τον κόσμο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που επισήμανε η κριτική για την ποίηση της Μαρίας Κυρτζάκη, αναδεικνύοντάς την σε μια από τις ισχυρότερες ποιητικές φωνές της γενιάς του '70.

Βιογραφικά στοιχεία

Μαρία Κυρτζάκη

Η Μαρία Κυρτζάκη γεννήθηκε στην Kαβάλα. Στo Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκανε σπουδές Mεσαιωνικής και Nεοελληνικής Φιλολογίας. Eργάστηκε στο Tρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας. Ασχολήθηκε επαγγελματικά στον χώρο του βιβλίου με την γλωσσική επεξεργασία και την τυπογραφική επιμέλεια κειμένων.

Eξέδωσε επτά ποιητικά βιβλία και μετέφρασε το θεατρικό έργο του Στίβεν Μπέρκοφ Σαν Έλληνας, που ανέβηκε από τις Mορφές στο Θέατρο Eμπρός, στην Δραματική Σχολή του οποίου δίδασκε γλώσσα με την αντίληψη ότι η πρώτη σκηνοθεσία είναι αυτή που η γλώσσα πραγματοποιεί στην ανθρώπινη ομιλία. Πέθανε το 2016.
Βιβλιογραφία