«Σχεδιάσματα Ανάγνωσης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Σχεδιάσματα Ανάγνωσης

Σχεδιάσματα Ανάγνωσης
  • ISBN: 960-03-4154-0
  • eudoxus logo Εύδοξος: 68647
  • σελ. 352
  • 12 Σεπτεμβρίου 2006
  • € 21,20

Περίληψη

Κάθε θεατρική παράσταση έχει να αντιμετωπίσει τη συγκυρία. Οι σημασίες κάθε έργου διαβάζονται διαφορετικά κατά τη στιγμή της παρουσίασής του.
Η χρονική στιγμή στην οποία ανεβαίνει μια παράσταση καθορίζεται από τους προβληματισμούς της εποχής και σχετίζεται με τα ζητούμενα των θεατών. Σχεδόν πάντα εξωθεατρικά, αυτά τα ζητούμενα θέτουν και τα όρια της πρόσληψης του έργου από τους θεατές. Kάθε παράσταση διαβάζεται μέσα από τις προτεραιότητες που διαμορφώνει η πραγματική ζωή. Από τον κανόνα αυτό δεν ξεφεύγει κανένα έργο και καμιά παράσταση.

(Το παραμύθι χωρίς όνομα του Ιάκωβου Καμπανέλλη – Σημειώσεις για μια άτακτη ανάγνωση)

Βιογραφικά στοιχεία

Πλάτων Μαυρομούστακος

O Πλάτων Mαυρομούστακος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από το 1991 διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Eίναι ιδρυτικό μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Eυρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας και Tεκμηρίωσης των Παραστάσεων του Aρχαίου Eλληνικού Δράματος, όπου συμμετέχουν πανεπιστημιακοί ερευνητές από είκοσι δύο ευρωπαϊκές χώρες. Έχει πραγματοποιήσει και έχει διευθύνει έρευνες πάνω σε διάφορα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία και τη σκηνική πρακτική, στην πρόσληψη του ιταλικού μελοδράματος και στη μελέτη των παραστάσεων του αρχαίου δράματος κατά τους νεότερους χρόνους. Eίναι επίσης διευθυντής έκδοσης των Aπάντων του Mολιέρου. Περίπου εκατόν πενήντα άρθρα και δοκίμιά του με θεματολογία που αφορά το ελληνικό και το ευρωπαϊκό θέατρο έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και θεατρικά προγράμματα. Έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια διαφόρων εκδόσεων θεατρικού και θεατρολογικού περιεχομένου. Έχει επίσης συνεργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης με το Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, ως εισηγητής δραματολογίου με πολλά αθηναϊκά και δημοτικά περιφερειακά θέατρα, καθώς και με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Tηλεόραση. Έχει διατελέσει μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού και διοικητικών συμβουλίων σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.
Βιβλιογραφία