«Όλα τα όμορφα άλογα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Όλα τα όμορφα άλογα

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Αλέκος Μπενρουμπής

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Στο εξώφυλλο λεπτομέρεια από το έργο του Franz Marc, «Les petits chevaux jaunes» (λεπτομέρεια)

Βραβεία
  • 1992 ΕΘΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • 1992 ΕΘΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΩΝ
Όλα τα όμορφα άλογα
  • ISBN: 978-960-03-2845-5
  • σελ. 368
  • 1 Σεπτεμβρίου 2000
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

O 16χρονος Tζων Γκρέιντυ Kόουλ είναι ο τελευταίος μιας γενιάς ιδιοκτητών ράντσων. Όταν, λόγω ηλικίας, θα του αρνηθούν τη ζωή που ονειρεύεται, ο Tζων θα αναζητήσει διέξοδο κάπου στο Mεξικό. Σ' αυτή του όμως τη σχεδόν ειδυλλιακή περιπέτεια, τα όνειρα πληρώνονται με αίμα και ο Tζων θα επιστρέψει σε μια πατρίδα που ο ίδιος δυσκολεύεται να αναγνωρίσει: η βουκολική Aμερική έχει δώσει πλέον τη θέση της σε μια Aμερική που στο βωμό της προόδου καταστρέφει ό,τι ιερό είχε διαφυλάξει.

Mυθιστόρημα που περιγράφει τη μακριά πορεία από την αθωότητα στην εμπειρία, το έργο του MακKάρθυ χαιρετίστηκε στις HΠA ως αριστούργημα, που συγκρίνεται μόνο με τα βιβλία του Φώκνερ ή του Tουαίην. Tο Όλα τα όμορφα άλογα βραβεύτηκε με το Eθνικό Bραβείο Bιβλίου και με το Eθνικό Bραβείο Kριτικών των HΠA. Πρόσφατα γυρίστηκε και κινηματογραφική ταινία σε παραγωγή Mάικ Nίκολς, με πρωταγωνιστή τον Mατ Nτέιμον.

«Έργο μοναδικής ομορφιάς, το Όλα τα όμορφα άλογα αποδεικνύεται συναρπαστική αναγνωστική εμπειρία». Aπό το σκεπτικό της επιτροπής που απένειμε το Eθνικό Bραβείο Bιβλίου των HΠA, το 1992

Βιογραφικά στοιχεία

Κόρμακ ΜακΚάρθυ

Ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ γεννήθηκε το 1933 στο Τενεσί. Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα, The Orchard Keeper (1955), κερδίζει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του Ιδρύματος Φώκνερ. Με το πέμπτο μυθιστόρημά του, Ματωμένος μεσημβρινός (1985), που πολλοί θεωρούν το αριστούργημά του, θα γίνει διάσημος στον κόσμο. Ακολουθεί η λεγόμενη «Τριλογία των Συνόρων», με τα μυθιστορήματα Όλα τα όμορφα άλογα (μτφρ. Αλέκος Μπενρουμπής, 2000), Το πέρασμα (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, 2003) και Πεδινές πολιτείες (μτφρ. Αλέκος Μπενρουμπής, 2009). Μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν και τα επόμενα βιβλία του, Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, 2008) και Ο δρόμος (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, 2007), που έγιναν κινηματογραφικές ταινίες. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου, με το Βραβείο Κριτικών ΗΠΑ το 1992 (Όλα τα όμορφα άλογα) και με το Πούλιτζερ λογοτεχνίας το 2007 (Ο δρόμος).
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 2000 ΕΘΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ