«20+1 ιστορίες από το διαγωνισμό του Elle 2000» | Εκδόσεις Καστανιώτη

20+1 ιστορίες από το διαγωνισμό του Elle 2000

Η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι του Jean Paul Goude

20+1 ιστορίες από το διαγωνισμό του Elle 2000
  • ISBN: 978-960-03-2932-2
  • σελ. 176
  • 1 Νοεμβρίου 2000
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Tο διήγημα, αυτή η τέχνη του ελάχιστου, έχει αποδώσει πλούσιους καρπούς στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. H πυκνότητα και η ελλειπτικότητά του, αρετές που δεν συναντώνται εύκολα στην τρέχουσα παραγωγή, προϋποθέτουν μια ωριμότητα, που επίσης δεν συναντάται εύκολα. Γι' αυτόν το λόγο είναι διπλή χαρά για τους ανθρώπους της λογοτεχνίας να συναντούν άρτια διηγήματα γραμμένα από νέους ανθρώπους, που δεν έχουν εκτεθεί προηγουμένως στη δημόσια κρίση. Διοργανώνοντας για έκτη συνεχή χρονιά το διαγωνισμό διηγήματος, οι Eκδόσεις Kαστανιώτη και το περιοδικό Elle διαπιστώνουν πως πολλές νέες δυνάμεις λανθάνουν πίσω από ένα αναγνωστικό κοινό που δεν έχει βρει ανοιχτή δίοδο για έκφραση.
H κριτική επιτροπή του διαγωνισμού –που την αποτέλεσαν ο εκδότης Θανάσης Kαστανιώτης, η διευθύντρια του Elle Φλώρα Tζημάκα και οι συγγραφείς Kατερίνα Zαρόκωστα, Γιώργος Ξενάριος, Άρης Σφακιανάκης κι ο ποιητής Mάνος Λουκάκης– εύχεται στους είκοσι έναν επιλεγέντες ο παρών τόμος να είναι η αφετηρία για μια δόκιμη λογοτεχνική διαδρομή.

Γ.Ξ.

Βιογραφικά στοιχεία

Χριστίνα ΑγορογιάννηΜάνος ΑθανασιάδηςΚωστής ΑλεξανδρόπουλοςΝίκος ΒουδούρηςΕύα ΓιαννούΓιώργος Γκόζης

Ο Γιώργος Γκόζης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκκλησιαστική Ιστορία, Χριστιανική Γραμματεία, Αρχαιολογία και Τέχνη και ειδίκευση στην Αγιολογία. Μιλάει αγγλικά, ρωσικά και σερβοκροατικά. Έχει εκπροσωπήσει πεζογραφικά την Ελλάδα στην 9η Bienalle Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Ρώμη, 1999). Έργο του έχει συμπεριληφθεί στο αναλόγιο του Κ.Θ.Β.Ε. «Ανασκαφή 1» για τη θεατρική σεζόν 2015-2016. Από το 2016 είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά και τα σουηδικά. Κατά καιρούς έχει αποσπάσει διάφορες λογοτεχνικές διακρίσεις, όπως το Α΄Βραβείο Διηγήματος για τα ογδοντάχρονα της Γ.Σ.Ε.Ε. (2003), το Α΄Βραβείο Διαγωνισμού Διηγήματος της Ελευθεροτυπίας (2001), το Α΄Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του περιοδικού Elle (2000) και το Α΄Βραβείο Διηγήματος της Ε.Λ.Θ. (1999).  

Προσωπικά έργα: Γκουανό, νουβέλα, Πόλις, 2016, Αφήστε με να ολοκληρώσω, διηγήματα, Πόλις, 2014, Ο νυχτερινός στο βάθος, διηγήματα, Νεφέλη, 2002 (βραχεία λίστα Κρατικών Βραβείων πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα).

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: Ενδοσκεληδόν, Ζήτρος, 2008, Δεκατρείς νέοι συγγραφείς, Νεφέλη, 2002, 20+1 Ιστορίες (από το διαγωνισμό του Elle 2000), Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000.
Βιβλιογραφία

Κατερίνα ΔημόκαΣιμώνη ΗσαΐαΓιάννης ΚαλαβριανόςΧριστίνα ΚατσιαδάκηΜπετίνα ΚατσικαρίδουΜαίρη ΚολωνιάΒάσω ΚομπιλάκουΗλίας ΠανουκλιάςΓιώργος ΠαπαγιάννηςΜαργαρίτα ΠαπαδημητροπούλουΧρυσούλα ΠρέζαΛευτέρης ΣταματελόπουλοςΒέρα ΤσαγκάρηΧαρούλα ΤσάλιουΗλίας Φλωράκης

Ο Ηλίας Φλωράκης γεννήθηκε το 1970 στη Φρανκφούρτη. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρονικής στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από το 1995 αρχίζει να γράφει την τριλογία με τίτλο Λεωφόρος, της οποίας το πρώτο βιβλίο είναι Το μπαράκι του Τσάρλι. Το 2000 παίρνει μέρος στο διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού Elle & των Εκδόσεων Καστανιώτη και το διήγημά του περιλαμβάνεται στη συλλογή 20+1 Ιστορίες των Εκδόσεων Καστανιώτη.
Βιβλιογραφία