«Το Λεξικό των Χαζάρων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το Λεξικό των Χαζάρων

Μυθιστόρημα-Λεξικό σε 100.000 λέξεις

Ανδρόγυνη έκδοση

Μετάφραση:
Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης

Το Λεξικό των Χαζάρων
  • ISBN: 978-960-03-3461-6
  • σελ. 392
  • 21 Ιανουαρίου 2003
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Όταν κυκλοφόρησε Το Λεξικό των Χαζάρων στο Ισραήλ, ένας συνάδελφος καθηγητής Πανεπιστημίου μου έκανε μια ερώτηση: «Στο βιβλίο σας μιλάτε για ένα χριστιανό διάβολο, για έναν εβραίο διάβολο και για ένα μουσουλμάνο διάβολο. Πού είναι ο Θεός στο βιβλίο σας;» «Το βιβλίο μου είναι ο Θεός!» του απάντησα. «Δεν ξέρω να σας πω τίποτα παραπάνω περί αυτού!»

Μ. ΠΑΒΙΤΣ

«Με Tο Λεξικό των Χαζάρων ο Πάβιτς έρχεται να αποτελέσει, μαζί με τους Μπόρχες, Ναμπόκοφ, Σίνγκερ, Καλβίνο και Έκο, τον λογοτεχνικό θησαυρό του αιώνα μας».

Sunday Times

Βιογραφικά στοιχεία

Μίλοραντ Πάβιτς

O Mίλοραντ Πάβιτς υπήρξε ο διασημότερος και πλέον μεταφρασμένος σέρβος συγγραφέας που έζησε μεταξύ του 20ού και του 21ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1929 στο Βελιγράδι ή «στην όχθη ενός από τους τέσσερις ποταμούς του Παραδείσου» κατά τα λεγόμενά του. Οι κριτικοί της λογοτεχνίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακριβώς λόγω της πρωτότυπης και λαβυρινθώδους γραφής του, σημείωσαν εγκαίρως ότι η λογοτεχνία του έρχεται από το μέλλον και ότι «σκέφτεται με τον τρόπο που οι υπόλοιποι ονειρευόμαστε». Ο ίδιος έλεγε ότι «δεν έχω βιογραφία, έχω μόνο βιβλιογραφία». Σε αυτήν δεσπόζει αναμφίβολα το ιδιότυπο Tο Λεξικό των Xαζάρων (εκδόσεις Καστανιώτη, 2003, μτφρ. Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης) που έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και έχει κερδίσει τον θαυμασμό των αναγνωστών παγκοσμίως. Στην ελληνική γλώσσα έχουν μεταφραστεί πολλά και σημαντικά βιβλία του. Από τις Eκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν το μυθιστόρημά του Kαπέλο από δέρμα ψαριού και η συλλογή διηγημάτων Το γυάλινο σαλιγκάρι. Πέθανε το 2009.
Βιβλιογραφία