«Μαύρα λιθάρια» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μαύρα λιθάρια

Μαύρα λιθάρια
  • ISBN: 978-960-03-3807-2
  • σελ. 56
  • Επανέκδοση
  • 4 Φεβρουαρίου 2007
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Τα Μαύρα Λιθάρια είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή του Μιχάλη Γκανά. Κυκλοφόρησε το 1981 από τις Εκδόσεις Κείμενα. Το βιβλίο διαιρείται σε πέντε ενότητες, από τις οποίες η πρώτη είναι άτιτλη και περιλαμβάνει έντεκα ποιήματα. Ακολουθούν: Τα άγρια και τα ήμερα, δέκα πεζόμορφα ποιήματα αφιερωμένα στον Κώστα Κρυστάλλη, που αποκαλείται «μικρότερος αδερφός». Πολλά βήματα πίσω, εφτά ποιήματα μεταξύ των οποίων ένα σε δεκαπεντασύλλαβο, που αρχίζει με τον πρώτο στίχο της γνωστής παραλογής «του νεκρού αδερφού», και τρία σονέτα. Ακαριαία, δεκατέσσερα μικρά ποιήματα. Μονόξυλα, δέκα μονόστιχα.

Τα Μαύρα Λιθάρια, μαζί με τον Ακάθιστο Δείπνο και τη Μητριά Πατρίδα, μεταφράστηκαν στα γερμανικά από τη Nelly Weber και κυκλοφόρησαν σε έναν τόμο με τίτλο Stiefmutter Heimat, από τις Εκδόσεις Romiossini, το 1985.

Βιογραφικά στοιχεία

Μιχάλης Γκανάς

Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Βιβλιοπώλης επί μία δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 είναι κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία.

Το 1991 μετέφρασε τις Νεφέλες του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν.

Ποίηματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες.
Βιβλιογραφία