«Πολιτικά σκάνδαλα στην εποχή της εικόνας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πολιτικά σκάνδαλα στην εποχή της εικόνας

Μετάφραση:
Άγγελος Φιλιππάτος

Πολιτικά σκάνδαλα στην εποχή της εικόνας
  • ISBN: 978-960-03-3852-2
  • eudoxus logo Εύδοξος: 17005
  • σελ. 400
  • 15 Νοεμβρίου 2004
  • € 34,98

Περίληψη

Από το σκάνδαλο Προφιούμο μέχρι το σκάνδαλο της υποβολής επερωτήσεων έναντι αμοιβής, από το Γουότεργκεϊτ μέχρι και την υπόθεση Κλίντον-Λεβίνσκι, τα σκάνδαλα έχουν μετατραπεί σε ένα από τα κεντρικά στοιχεία της σύγχρονης πολιτικής ζωής. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των πολιτικών σκανδάλων και για ποιο λόγο έχουν αποκτήσει σήμερα τόσο περίοπτη θέση; Ποιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις έχει στο δημόσιο βίο η υπερβολική σημασία που δίνουμε στα πολιτικά σκάνδαλα; Σε αυτό το σημαντικό βιβλίο, ο Τόμσον προβαίνει σε μια συστηματική και εκτενή ανάλυση του φαινομένου των πολιτικών σκανδάλων. Δείχνει ότι η εμφάνιση των πολιτικών σκανδάλων συνδέεται με τις αλλαγές που προκάλεσε η εξέλιξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο τα δημόσια πρόσωπα γίνονται ορατά και τροποποίησαν τις σχέσεις ανάμεσα στο δημόσιο βίο και στην ιδιωτική ζωή. Αναλύει τα χαρακτηριστικά των σκανδάλων ως διαμεσολαβημένων γεγονότων και εξηγεί για ποιους λόγους τα διαμεσολαβημένα σκάνδαλα κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της πολιτικής. Διαχωρίζοντας τα πολιτικά σκάνδαλα σε τρία βασικά είδη, ο Τόμσον ανακεφαλαιώνει την εξελικτική πορεία των ερωτικών σκανδάλων, των οικονομικών σκανδάλων και αυτών που ονομάζει «σκάνδαλα εξουσίας» στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνοντας με ποιους τρόπους εκτυλίσσονται τα σκάνδαλα και πώς εντάσσονται στις επιμέρους πολιτικές κουλτούρες της σκανδαλολογίας. Τέλος, προβαίνει σε μια θεωρητική αποτίμηση των πολιτικών σκανδάλων και των επιπτώσεών τους, υπογραμμίζοντας τη συσχέτιση μεταξύ σκανδάλων, φήμης και εμπιστοσύνης.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πρωτοποριακή ανάλυση ενός ευρέως διαδεδομένου και έντονα ανησυχητικού φαινομένου. Είναι ένα σημαντικό έργο για τους μελετητές της κοινωνιολογίας, των πολιτικών επιστημών, των μέσων επικοινωνίας και των πολιτιστικών σπουδών. Απευθύνεται επίσης στο αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Βιογραφικά στοιχεία

Τζων Τόμσον

Ο Τζων Μπ. Τόμσον είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επιστημονικός συνεργάτης του Jesus College του Κέιμπριτζ. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσά τους τα: Critical Hermeneutics: A Study in the Thought of Paul Ricoeur and Juergen Habermas (1981), Studies in the Theory and Ideology (1984) και Ideology and Modern Culture (1990). Στα ελληνικά έχει επίσης κυκλοφορήσει το βιβλίο του Νεωτερικότητα και Μέσα Επικοινωνίας (1998, Εκδόσεις Παπαζήση).