«Στρατηγικές αντίστασης στην ηγεμονία των ΗΠΑ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Στρατηγικές αντίστασης στην ηγεμονία των ΗΠΑ

Προλεγόμενα: Νίκος Κοτζιάς

Μετάφραση:
Ελένη Αστερίου

Στρατηγικές αντίστασης στην ηγεμονία των ΗΠΑ
  • ISBN: 978-960-03-4353-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 69544
  • σελ. 384
  • 2 Μαρτίου 2007
  • € 40,28

Περίληψη

Οι Αμερικανοί θεωρούν συχνά ότι ο παγκόσμιος ρόλος των ΗΠΑ είναι ευεργετικός και πως κανείς δεν αμφισβητεί την κυρίαρχη θέση τους, όμως άλλα κράτη, που ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κυριαρχία των ΗΠΑ, αρχίζουν να μετατρέπουν τις ανησυχίες τους σε πράξεις. Σ' αυτό το καλαίσθητο και προκλητικό βιβλίο ο Στίβεν Γουόλτ, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικής Eπιστήμης Kένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και διάσημος μελετητής, αναλύει τις διάφορες στρατηγικές αντίστασης στην ηγεμονία των ΗΠΑ τις οποίες αναπτύσσουν ποικίλα κράτη προκειμένου να αντικρούσουν τη δύναμη των ΗΠΑ ή να την τιθασεύσουν για τους δικούς τους σκοπούς. Αυτές οι αντιδράσεις θέτουν περιορισμούς στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να πραγματοποιούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής τους και μπορεί, τελικά, να υπονομεύσουν την ηγεμονία τους. Για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη, υποστηρίζει ο Γουόλτ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υιοθετήσουν μια διαφορετική εξωτερική πολιτική η οποία να είναι πιο ευπρόσδεκτη ή έστω ανεκτή από τα άλλα κράτη και όχι μια πολιτική η οποία ενισχύει τους φόβους τους που τους προκαλεί η αμερικανική ισχύς.

«Το Στρατηγικές αντίστασης στην ηγεμονία των ΗΠΑ είναι ένα λαμπρό βιβλίο. Επιβεβαιώνει ότι ο Στίβεν Γουόλτ είναι ένας από τους πιο πρωτότυπους και με μεγάλη διαύγεια στοχαστές της παγκόσμιας πολιτικής των ημερών μας.»
Μόιζες Νάιμ, συντάκτης, Foreing Policy

«Οι Αμερικανοί θέλουν να ξέρουν: Τι δεν πήγε καλά στη Μέση Ανατολή; Γιατί σε όλο τον κόσμο μισούν τις Ηνωμένες Πολιτείες; Τι συνέβη με το μονοπολισμό και την ''καλοκάγαθη ηγεμονία''; Ο Γουόλτ απαντά σ' αυτά τα ερωτήματα. Το Στρατηγικές αντίστασης στην ηγεμονία των ΗΠΑ δείχνει γιατί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί εχθρότητες και πώς οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και υψώνουν εμπόδια.»
Τζον Τζ. Μιρσχάιμερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην έδρα Ρ. Γουέντελ Χάρισον, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου

Βιογραφικά στοιχεία

Στίβεν Μ. Γουόλτ

Ο Στίβεν Μ. Γουόλτ είναι ακαδημαϊκός, κοσμήτορας και καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στην έδρα Ρόμπερτ και Ρενέ Μπέλφερ στη Σχολή Τζον Φ. Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ζει στο Μπρουκλάιν της Μασαχουσέτης.