«Από την παιδιατρική στην ψυχανάλυση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Από την παιδιατρική στην ψυχανάλυση

Μετάφραση:
Θανάσης Χατζόπουλος

Από την παιδιατρική στην ψυχανάλυση
  • ISBN: 978-960-03-4502-5
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16730
  • σελ. 576
  • Επανέκδοση
  • 18 Οκτωβρίου 2007
  • € 37,10

Περίληψη

Η αξία του έργου του Βίννικοτ αναγνωρίζεται πλέον όλο και περισσότερο μεταξύ ψυχαναλυτών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών, αλλά και όλων όσοι ασχολούνται στην εργασία τους με τη φροντίδα παιδιών. Μεγάλο μέρος της αξίας του βρίσκεται στη μοναδική σκοπιά από την οποία ο Βίννικοτ αντιμετωπίζει κάθε φορά το αντικείμενο της έρευνάς του. Μέσω αυτών, η παιδιατρική πληροφορεί την ψυχανάλυση και η ψυχανάλυση διαφωτίζει την παιδιατρική.
Αυτό το βιβλίο δεν ασχολείται με αλλαγές βασικών ψυχαναλυτικών εννοιών ή τεχνικών, αλλά με τη διαμόρφωση και δοκιμή ιδεών, έναυσμα των οποίων υπήρξε η πρόκληση της καθημερινής εργασίας, που αποτέλεσε το βασικό υλικό της εμπειρίας του Βίννικοτ σε όλη του την επαγγελματική πορεία. Περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων του που δημοσιεύθηκαν αρχικά υπό τον τίτλο Συγκεντρωμένα γραπτά. Επανεκδόθηκαν με εκτεταμένη εισαγωγή του Μάσουντ Καν, που συνδέει τα κείμενα αυτά με κατοπινές δημοσιεύσεις του Βίννικοτ, και έτσι παρουσιάζονται σήμερα στην ελληνική γλώσσα.

Βιογραφικά στοιχεία

Ντόναλντ Βίννικοτ

Ο Ντόναλντ Βίννικοτ (1896-1971) εκπαιδεύτηκε στην παιδιατρική, επάγγελμα που άσκησε ως το τέλος της ζωής του στο παιδιατρικό νοσοκομείο Paddington Green. Το 1923 ξεκίνησε ανάλυση με τον James Strachey και το 1935 έγινε μέλος της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της οποίας υπήρξε στη συνέχεια δύο φορές πρόεδρος. Βιβλία του: Από την παιδιατρική στην ψυχανάλυση, Το παιδί, η οικογένεια και ο εξωτερικός του κόσμος, Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα (κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη) κ.ά.
Βιβλιογραφία