«Η τέχνη της σιωπής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η τέχνη της σιωπής

Εισαγωγή-Μετάφραση: Τούλα Τόλια

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Η τέχνη της σιωπής
  • ISBN: 978-960-03-4545-2
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 128
  • 18 Οκτωβρίου 2007
  • € 10,60

Περίληψη

Η τέχνη της σιωπής εκδόθηκε το 1771 από τον Αββά Ντινουάρ ο οποίος παρουσιάζεται ταυτόχρονα και ως συγγραφέας της. Στην πραγματικότητα, είναι επανέκδοση ενός βιβλίου του 1669 του ιησουΐτη ιερέα Πιέρ ντυ Ροσέλ. Πρόκειται για μια κραυγή φόβου και φανατισμού ενός ανθρώπου της εκκλησίας, που έβλεπε τον Διαφωτισμό να σκιάζει τη λάμψη της καθιερωμένης θρησκείας και να αμφισβητεί την εξουσία των ηγεμόνων. Ως μόνη σωτηρία από τον κίνδυνο προτεινόταν από τον συγγραφέα η ολοκληρωτική φίμωση εκείνων που «δηλητηρίαζαν» με τα λόγια και τα γραπτά τους το κοινωνικό σύνολο, η καταδίκη τους σε απομόνωση, και, εν ανάγκη, η προσφυγή σε κάποιες παλαιότερες μεθόδους που αν και δεν κατονομάζονταν σαφώς, παρέπεμπαν στις μεθόδους της Ιεράς Εξέτασης.
Στο βιβλίο αυτό, ο Έλληνας αναγνώστης αναγνωρίζει, όχι χωρίς να διασκεδάζει, κάποιες συμπτώσεις απόψεων με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της χώρας μας, οι οποίες χαρακτήριζαν την διεκδίκηση της ελευθερίας του εκφράζεσθαι, ως ασθένεια που έχρηζε αμέσου θεραπείας…

Βιογραφικά στοιχεία

Αββάς Ντινουάρ

Ο Ζοζέφ Αντουάν Τουσέν Ντινουάρ (1716-1786) σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε επιτυχώς με την ποίηση, αργότερα όμως και αφού χειροτονήθηκε ιερέας στην επισκοπή της Αμιένης, την εγκατέλειψε και επιδόθηκε με πάθος στο κήρυγμα, στη συγγραφή έργων θρησκευτικού περιεχομένου και στις εκδόσεις βιβλίων παλαιοτέρων συγγραφέων. Ωστόσο, ένα από τα έργα του, Ο θρίαμβος του γυναικείου φύλου, τον έφερε σε ρήξη με τον επίσκοπο της Αμιένης και έτσι μετοίκησε στο Παρίσι, όπου μέχρι το τέλος της ζωής του ασχολήθηκε με την έκδοση της Εκκλησιαστικής Εφημερίδας.