«Το αόρατο πλήθος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το αόρατο πλήθος

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Στο εξώφυλλο έργο του Moïse Kisling, «Autoportrait avec Renée et le chien Kouski», 1917

Το αόρατο πλήθος
  • ISBN: 978-960-03-4568-1
  • σελ. 72
  • 1 Νοεμβρίου 2007
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Το αόρατο πλήθος, το δέκατο έκτο ποιητικό βιβλίο του Μανόλη Πρατικάκη, επικεντρώνεται σε ένα θέμα που διαπερνά ολόκληρη την ποίησή του και συνοψίζεται στους παλαιότερους στίχους του: «O ποιητής: ένα παιδί διωγμένο βίαια από την παιδική του ηλικία».
Το αόρατο πλήθος είναι το πλήθος των παιδιών που φωλιάζουν λησμονημένα στα βάθη της ψυχής και της μνήμης των ενηλίκων και, κάποιες στιγμές, προσπαθούν να αναδυθούν στο φως της ενήλικης ζωής τους. Η διαρκής ταλάντωση ανάμεσα στην οριστική απώλεια του παραδείσου της παιδικής ηλικίας και στην προσπάθεια για την έστω πρόσκαιρη επανάκτησή του είναι το ουσιαστικό θέμα του Αόρατου πλήθους. Η σχέση του Πρατικάκη με την παιδική ηλικία παραμένει η ευλαβική σχέση του πιστού με το θαύμα ενός αδιαίρετου χρόνου. Αλλά παρά το ανεπανόρθωτο στίγμα της εκδίωξης από τον παράδεισο της παιδικής ηλικίας, η σχέση του Πρατικάκη με την ποιητική γλώσσα παραμένει αισθησιακή, ηδονική, ενίοτε ευδαιμονική και διαποτίζει τα πεζόμορφα περισσότερα ποιήματα του βιβλίου.

Βιογραφικά στοιχεία

Μανόλης Πρατικάκης

Ο Μανόλης Πρατικάκης κατάγεται από το Μύρτος, χωριό του Λιβυκού πελάγους, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Ιατρική και πήρε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα γύρω στο 1970. Έχει γράψει δεκαεπτά ποιητικές συλλογές (οι περισσότερες συνθετικά έργα), καθώς και δοκίμια, δύο συλλογές διηγημάτων, σενάρια και τραγούδια. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Περιλαμβάνεται σε πολλές ξένες ανθολογίες και κυκλοφορούν έξι αυτόνομα βιβλία του στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε συμφωνικό έργο (Η Συμφωνία της Ίασης) πάνω στο έργο του που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς και ένα CD με τίτλο Αθέατος Συρμός με κύριο κορμό το βιβλίο του Λιβιδώ. Επίσης, η συνθέτρια Χαρά Παλαιολόγου δημιούργησε έναν κύκλο δώδεκα τραγουδιών, που παρουσιάστηκαν στα Χανιά και στον «Ιανό», ενώ ο συνθέτης Κώστας Στεφάνου συνέθεσε το Μεγάλο κονσέρτο της φύσης, βασισμένο στα «φυσικά του» ποιήματα, και πρόσφατα το Ποτάμι –από την ποιητική συλλογή Το νερό– σε κλασική φόρμα.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, που ελέγχει τα πνευματικά δικαιώματα των ελλήνων δημιουργών. Εκπροσώπησε την Eλλάδα για το Eυρωπαϊκό Aριστείο Λογοτεχνίας 1999 με το έργο του Η κοίμηση και η ανάσταση των σωμάτων του Δομήνικου. Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του Το νερό.
Βιβλιογραφία