«Εικόνες περιπλάνησης / Wandering images» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εικόνες περιπλάνησης / Wandering images

Εικόνες περιπλάνησης / Wandering images
  • ISBN: 978-960-03-4724-1
  • Δίγλωσση έκδοση
  • σελ. 88
  • 21 Μαΐου 2008
  • € 21,20

Περίληψη

Ο αναγνώστης που ξεφυλλίζει αυτό το προσεγμένο βιβλίο-κατάλογο έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο «χώρο» της έμπνευσης και της δημιουργίας ενός σημαντικού σύγχρονου ζωγράφου, περιδιαβαίνοντας τα έργα του με τη συνδρομή κειμένων και ποιημάτων των Γιάννη Δάλλα, Κ. Π. Καβάφη, Γιάννη Κοντού, Πάνου Κυπαρίσση, Τάσου Λειβαδίτη, Σάββα Μιχαήλ και Γιώργου Τζιρτζιλάκη.

Η δίγλωσση αυτή έκδοση κυκλοφορεί με αφορμή την έκθεσή του Γιάννη Στεφανάκι «Εικόνες περιπλάνησης» (Ζωγραφική, Σχέδιο, Video) στην Αίθουσα Τέχνης ΕΚΦΡΑΣΗ - Γιάννα Γραμματοπούλου, από τις 27 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2008.

«Ο άνθρωπος του Γιάννη Στεφανάκι δεν μετεωρίζεται μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, αλλά διασχίζει την πραγματικότητα μέσα από το όνειρο και διεισδύει στο όνειρο μέσα από την πραγματικότητα...»
ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

«... Με εμφανή τη διάθεση ενός αφαιρετικού λυρισμού, στα όρια της ελεγείας, διαγράφει μια τροχιά ενός αθώου ενήλικα που σεμνύεται, κρύβοντας επιμελώς την αγωνία του καλλιτέχνη με ήθος και ύφος δυσεύρετο».
ΠΑΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Στεφανάκις / Yannis Stefanakis

Ο Γιάννης Δ. Στεφανάκις γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης το 1951.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική, χαρακτική, αγιογραφία, καθώς και τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία. Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως στοιχειοθέτης τυπογράφος. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε πολλές  ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου και βραβεύτηκε. Εκδίδει το περιοδικό Νέο επίπεδο, καθώς και το συλλεκτικό Τεχνοπαίγνιον – ειδική έκδοση για φιλότεχνους που ήδη αριθμεί πέντε τεύχη. Διευθύνει επίσης τις συλλεκτικές Εκδόσεις Χειροκίνητο, από τις οποίες κυκλοφορούν βιβλία σημαντικών Ελλήνων ποιητών, εμπλουτισμένες με δικά του πρωτότυπα χαρακτικά. Στα Γράμματα εμφανίστηκε με δύο ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης: Το καρφί του χρόνου (2010) και Πρόσφυγας θεός και άλλα ποιήματα (2014). Έχει επίσης συμμετάσχει με τον Χρίστο Σ. Κρεμνιώτη και τον Κώστα Θ. Ριζάκη στη συλλογική έκδοση Μίτος αιφνίδιος η μοναξιά (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016). (Παλαιότερες ποιητικές συλλογές του τις έχει αποκηρύξει.) 

Έργα του υπάρχουν στο ΕΜΣΤ, στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και σε πολλές  δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Βιβλιογραφία