«Η δήμιος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η δήμιος

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Στο εξώφυλλο έργο του Pavel Rut

Η δήμιος
  • ISBN: 978-960-03-4763-0
  • σελ. 496
  • 22 Οκτωβρίου 2008
  • € 23,32

Περίληψη

Μπορεί άραγε μια πανέμορφη ξανθιά αθώα κοπέλα να γίνει επαγγελματίας δήμιος; Μπορεί. Όταν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς συνθλίβει ανθρώπους και τους μετατρέπει σε ανθρωπόμορφα τέρατα στο όνομα της «δικαιοσύνης» και της «ελευθερίας», κι όταν οι μυστικές υπηρεσίες καθορίζουν και ελέγχουν απόλυτα τις ζωές των ανθρώπων, τότε μια κοπέλα μπορεί να σπουδάσει στη σχολή δημίων, όπως άλλες συνομήλικές της σπουδάζουν κομμωτική.

Το γνωστότερο μυθιστόρημα του Πάβελ Κόχουτ συνδυάζει το ερωτικό με το αστυνομικό σασπένς, το θρίλερ με τη σάτιρα των ανελεύθερων καθεστώτων, το μαύρο χιούμορ με την καταγγελία της ποινής του θανάτου. Ένα μυθιστόρημα στο οποίο η υπερβολή παύει να είναι υπερβολή και γκρεμίζει τα όριά της με την πραγματικότητα.

Βιογραφικά στοιχεία

Πάβελ Κόχουτ

Ο Πάβελ Κόχουτ γεννήθηκε στην Πράγα το 1928. Το 1946 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Kόμματος της Τσεχοσλοβακίας, και το 1969 τον διέγραψαν. Το 1979, λόγω της συμμετοχής του στην κίνηση των πολιτών «Χάρτα 77», απελάθηκε στην Αυστρία και του αφαιρέθηκε η τσέχικη υπηκοότητα. Το 1980 παίρνει την αυστριακή υπηκοότητα, το 1990 (μετά την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στην Τσεχία το 1989) αποκτά πάλι την τσέχικη υπηκοότητα. Τώρα εργάζεται και ψηφίζει τόσο στη Βιέννη όσο και στην Πράγα.
Βιβλιογραφία