«Το βάσανο της Ιστορίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το βάσανο της Ιστορίας

Ο εθνικισμός στην Ελλάδα και στην Τουρκία

Μετάφραση:
Γιώργος Σαλταπίδας

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|Ε. ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Το βάσανο της Ιστορίας
  • ISBN: 978-960-03-4791-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12866633
  • σελ. 336
  • 3 Νοεμβρίου 2008
  • € 21,20

Περίληψη

Το βάσανο της Ιστορίας είναι η πρώτη συγκριτική μελέτη του εθνικισμού στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Eξετάζοντας τα έργα της λαϊκής και της επιστημονικής ιστοριογραφίας και λογοτεχνίας σχετικά με τον ελληνικό και τον τουρκικό εθνικισμό, αναζητεί τα ίχνη της εμφάνισης και της ανάπτυξης του ελληνικού και του τουρκικού εθνικιστικού οράματος κατά τα τελευταία 200 χρόνια, αμφισβητώντας την επικρατούσα αντίληψη για την αναπόφευκτη ανάδυση του «ελληνικού» και του «τουρκικού» έθνους. Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ των δύο εθνικιστικών σχεδίων, ο Oυμούτ Οζκιριμλί και ο Σπύρος A. Σοφός, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας, αναλύουν τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν σε σχέση με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη μνήμη και την ιστορία, την εδαφική επικράτεια και το τοπίο, όπως επίσης και τις διαδικασίες ομογενοποίησης, περιθωριοποίησης και «μειονοτικοποίησης» πληθυσμών και πολιτιστικών παραδόσεων, αλλά και τη θεσμική υποστήριξη του ελληνικού και του τουρκικού εθνικισμού. Οι συγγραφείς πραγματεύονται επίσης τη θέση της «καταστατικής βίας» –φυσικής και συμβολικής– στην εθνικιστική φαντασίωση, καθώς και το επακόλουθο συλλογικό τραύμα και την αίσθηση της απώλειας κατά τη διαδικασία θεμελίωσης και εδραίωσης της ελληνικής και της τουρκικής ταυτότητας.

Βιογραφικά στοιχεία

Ουμούτ Οζκιριμλί

Ο Ουμούτ Οζκιριμλί είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής του Κέντρου Ελληνοτουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Mπιλγκί της Κωνσταντινούπολης. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Theories of Nationalism: A Critical Introduction (Palgrave MacMillan 2000) και Contemporary Debates on Nationalism: A Critical Engagement (Palgrave MacMillan 2005).
Σπύρος Α. Σοφός

Ο Σπύρος Α. Σοφός είναι επιστημονικός ερευνητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Kίνγκστον του Λονδίνου. Έχει συμπράξει στη συγγραφή των βιβλίων Nation and Identity in Contemporary Europe (Routledge 1996) και Islam in Europe: Public Spaces and Networks (Taylor and Francis 2007).