«Στο κατώφλι της φωτιάς» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Στο κατώφλι της φωτιάς

Μετάφραση:
Γιάννης Ιωαννίδης

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Στο κατώφλι της φωτιάς
  • ISBN: 978-960-03-4880-4
  • σελ. 160
  • 11 Οκτωβρίου 2010
  • € 9,54

Περίληψη

Βρισκόμαστε στο 414 μ.Χ., όταν η κάποτε κραταιά Pωμαϊκή Aυτοκρατορία πνέει τα λοίσθια, χωρισμένη σε ανατολικό και δυτικό τμήμα. Οι βαρβαρικές ορδές βρίσκονται προ των πυλών της εκχριστιανισμένης Ρώμης. Ο αυτοκράτορας Ονώριος, ένα ανίκανο ανθρωπάκι, έχει περιοριστεί στη βαλτώδη περιοχή της Ραβένας, περιστοιχισμένος από μια διεφθαρμένη και έκλυτη αυλή. 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό διαδραματίζεται η δίκη μιας ομάδας ειδωλολατρών που κατηγορούνται για μαύρη μαγεία και μαντεία. 

Θα ήταν μια δίκη ρουτίνας, αν ανάμεσα στους κατηγορούμενους δεν υπήρχε ένας άνθρωπος με όνομα και καταγωγή που προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Το όνομά του: Κλαύδιος Κλαυδιανός, γεννημένος στις όχθες του Νείλου. Επάγγελμα: ποιητής στην αυτοκρατορική αυλή. Απέναντί του ο φανατικός, εκχριστιανισμένος έπαρχος Αδριανός, ανώτερος δικαστής της Ρώμης, που εκπροσωπεί τη χριστιανική κυριαρχία. Η διαμάχη των δύο αντρών μοιάζει με σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς: της ειδωλολατρίας και του χριστιανισμού. 

Από τα γνωστότερα έργα της μεγάλης κυρίας των ολλανδικών γραμμάτων, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ξαναδίνει υπόληψη στο συχνά παρεξηγημένο αυτό λογοτεχνικό είδος.

Βιογραφικά στοιχεία

Χέλα Χάασε

Η Χέλα Χάασε γεννήθηκε στην Ινδονησία (Ανατολικές Ινδίες) το 1918. Σπούδασε σκανδιναβική λογοτεχνία και μέχρι να εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή ήταν μια επιτυχημένη ηθοποιός. Σήμερα είναι, μαζί με τον Χάρι Μούλις, η γνωστότερη στο εξωτερικό συγγραφέας της Ολλανδίας. Έχει γράψει πάνω από 17 μυθιστορήματα, αυτοβιογραφικά σημειώματα, ποιήματα, δοκίμια κ.λπ. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Οι βαρόνοι του τσαγιού (μτφρ. Γιάννης Ιωαννίδης, 2007).
Βιβλιογραφία

Κριτικές