«Τρόμος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τρόμος

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Στο εξώφυλλο: Jean-Antoine Watteau, «Nύμφη και Σάτυρος»

Τρόμος
  • ISBN: 978-960-03-4968-9
  • σελ. 432
  • 23 Νοεμβρίου 2009
  • € 21,20

Περίληψη

Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα, πρόκειται για μια «ασύμμετρη απάντηση στην Λολίτα του Ναμπόκοφ». Ένας ήρωας της μετασοβιετικής εποχής που αρνείται να γεράσει… Ο Μακάνιν στον Τρόμο αποτίει φόρο τιμής στην τρίτη ηλικία μέσα από αλλεπάλληλα στιγμιότυπα της καθημερινότητας ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που λατρεύει το φεγγάρι, τις γυναίκες, τον έρωτα – που αρνείται να παραδοθεί και να πεθάνει μόνος, κολλημένος σε μια οθόνη τηλεόρασης όπως οι φίλοι του. Σε σκηνές γεμάτες χιούμορ αλλά και σπαραγμό καταγράφονται με πιστότητα οι ιστορικές στιγμές του πραξικοπήματος κατά του Γκορμπατσόφ, η ζωή στη μετασοβιετική αναδυόμενη ελεύθερη οικονομία, η αγωνία ενός ανθρώπου που βλέπει τη γενιά του να ξεχνιέται και τη νέα γενιά να έχει χάσει κάθε προσανατολισμό. Ο τρόμος μπροστά στα γηρατειά, στο θάνατο, στη λησμονιά. Ο θρίαμβος της ερωτικής συνεύρεσης κάτω απ' το φως του φεγγαριού.

«Ο Μακάνιν προσπαθεί να φτάσει την λογοτεχνική αρτιότητα της φιλοσοφίας του Τολστόι – και το πετυχαίνει».
Washington Post Book World

Βιογραφικά στοιχεία

Βλαντιμίρ Μακάνιν

Ο Βλαντιμίρ Μακάνιν γεννήθηκε το 1937 στα Ουράλια. Σπούδασε μαθηματικά και σκηνοθεσία κινηματογράφου, αλλά διακρίθηκε επίσης και ως σκακιστής, παίζοντας σε διεθνείς αγώνες με τα χρώματα της πατρίδας του. Εμφανίστηκε στα ρωσικά γράμματα το 1965, αλλά μονάχα στη δεκαετία του ’80 μπόρεσε να δημοσιεύσει χωρίς τη σπάθη της λογοκρισίας.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Αντεργκράουντ ή Ένας ήρωας του καιρού μας (2003), Το μυθιστόρημα του Κλιουτσαριόφ (2005) και Τρόμος (2009), και τα τρία σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου.

Έφυγε από τη ζωή το 2017.
Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις