«Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα

Μετάφραση:
Γιάννης Kωστόπουλος

Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα
  • ISBN: 978-960-03-4999-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 67394
  • σελ. 254
  • Επανέκδοση
  • 12 Οκτωβρίου 2009
  • € 19,08

Περίληψη

Ο παιδίατρος, ψυχολόγος παιδιών και ψυχαναλυτής Ντόναλντ Βίννικοτ έδωσε στο βιβλίο αυτό τον τίτλο Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα, επειδή η κλινική πείρα του τον δίδαξε ότι μόνο το παιχνίδι κάνει την πραγματικότητα ένα ουσιαστικό κεφάλαιο της ύπαρξης. Υποστηρίζει δηλαδή ότι εκείνοι που δεν μπορούν να παίξουν, δεν μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την πραγματικότητα και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη διαμόρφωση ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων ή στην παραφροσύνη. Γι’ αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα πως όταν το παίξιμο δεν είναι εφικτό τότε η δουλειά του θεραπευτή προσανατολίζεται στο να φέρει τον άρρωστο από μία κατάσταση που δεν είναι ικανός να παίξει σε μία κατάσταση όπου γίνεται ικανός να παίξει.

Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο που έγραψε ο Ντόναλντ Βίννικοτ, στο οποίο συνοψίζονται, από πολλές απόψεις, όλα τα πολύπλευρα ενδιαφέροντα και οι διανοητικές ενασχολήσεις του διάσημου ψυχαναλυτή.

Βιογραφικά στοιχεία

Ντόναλντ Βίννικοτ

Ο Ντόναλντ Βίννικοτ (1896-1971) εκπαιδεύτηκε στην παιδιατρική, επάγγελμα που άσκησε ως το τέλος της ζωής του στο παιδιατρικό νοσοκομείο Paddington Green. Το 1923 ξεκίνησε ανάλυση με τον James Strachey και το 1935 έγινε μέλος της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της οποίας υπήρξε στη συνέχεια δύο φορές πρόεδρος. Βιβλία του: Από την παιδιατρική στην ψυχανάλυση, Το παιδί, η οικογένεια και ο εξωτερικός του κόσμος, Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα (κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη) κ.ά.
Βιβλιογραφία