«Εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις

Με προτάσεις για τη διακυβέρνηση, για τη δικαιοθέτηση, για τη λειτουργία της Βουλής, για το ρόλο των κομμάτων και του βουλευτή κ.α.

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις
  • ISBN: 978-960-03-5069-2
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12732208
  • σελ. 328
  • 18 Μαρτίου 2010
  • € 21,20

Περίληψη

Οι κοινωνίες, οι λαοί και τα κράτη χρειάζονται διαρκείς εξυγιαντικές προσπάθειες και εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες για να φθάσουν αυτούς που είναι μπροστά και για να μην τους προφθάσουν αυτοί που βρίσκονται πίσω. Για να μικραίνει ο χρόνος της χαλάρωσης και της ύφεσης, άρα και του κινδύνου παρακμής. Αυτό αποτελεί αξίωμα για την άμιλλα ανάμεσα και στα άτομα, στις γενιές και τις επιχειρήσεις. Κοινωνία χωρίς υψηλές απαιτήσεις, με χαμηλά τον πήχη σε όλες τις εκφάνσεις και τις δραστηριότητες, είναι κοινωνία καταδικασμένη σε υστέρηση και μαρασμό. Διότι αυτή η κοινωνία αναδεικνύει ηγεσίες με χαμηλές προδιαγραφές και απαιτήσεις σε έναν μονόδρομο διαρκούς στασιμότητας και οπισθοδρόμησης. Είναι μια κοινωνία φοβισμένη και φοβική, ετεροκαθοριζόμενη και ετερόφωτη, ετερόκλητη και ετεροβαρής. Μια κοινωνία που θεωρεί την πολιτική αναγκαίο κακό για τη λειτουργία ορισμένων πολιτειακών νομιμοποιητικών θεσμών. Μια κοινωνία παθητική σε αντιδράσεις και ανεκτική σε φαινόμενα ανικανότητας, ανεπάρκειας και διαφθοράς, που τελικά στρέφονται εναντίον της. Μια κοινωνία βολεμένη και μαθημένη να κολυμπά σε λιμνάζοντα νερά. Μια κοινωνία της οποίας τα μέλη σε κάθε καινούργιο αναρωτιούνται αν αυτό είναι σήμερα καλό γι’ αυτά. Μια ανασφαλής κοινωνία ανασφαλών πολιτών. Μια κοινωνία προσκολλημένη σε παρωχημένες παραδόσεις, τις οποίες δεν αιμοδοτεί, για να είναι χυμώδεις και χρήσιμες. Μια κοινωνία που αντιστέκεται στη δημιουργική πνοή και εμπιστεύεται το παραμύθι της γιαγιάς.

Βιογραφικά στοιχεία

Σωκράτης Κοσμίδης

Ο Σωκράτης Κοσμίδης γεννήθηκε το 1943 στον Πειραιά. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Δικηγορεί από το 1968.

Διατέλεσε διευθυντής και αρθρογράφος της εφημερίδας Πειραϊκοί Αντίλαλοι (1975-1978), μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (1984-1987), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων (1982-1989), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου (1993-1995), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης (1996), Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου (Κυβέρνησης) (1996-2004), Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (2004-2007), Aντιπρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ).

Υπήρξε ένας εκ των στενών συνεργατών του υπουργού και μετέπειτα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Απάνθισμα άρθρων και σχολίων (1981), Αυτό το Κράτος μπορεί να διοικηθεί; (1996), Πολιτική για το φάρμακο (2002), Μια «αχρείαστη» συνταγματική αναθεώρηση (2007).

Πολλά και ποικίλου περιεχομένου άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Υπήρξε ομιλητής και εισηγητής σε εκδηλώσεις και συνέδρια. Κύρια θεματολογία του ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση, η προοδευτική διακυβέρνηση, η διαφάνεια στον δημόσιο βίο και η καταπολέμηση της διαφθοράς, η προστασία του καταναλωτή, η απονομή της δικαιοσύνης, η δημόσια διοίκηση, η παροχή υπηρεσιών υγείας.
Βιβλιογραφία