«Πού οδηγείται η Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πού οδηγείται η Ελλάδα

Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος

Πού οδηγείται η Ελλάδα
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5527-7
  • epub logoePUB
  • σελ. 240
  • 12 Δεκεμβρίου 2012
  • € 9,90

Περίληψη

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι το κομματικό σύστημα. Διότι εκείνο διόγκωσε και συντήρησε από το 1981 έναν υπερτροφικό, σπάταλο, πελατειακό και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα. Εδώ μπήκε η ταφόπλακα για την οικονομία της χώρας. Γι’ αυτό η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος είχε προηγηθεί της πορείας της Ελλάδας προς την οικονομική χρεωκοπία.

Πώς συμπεριφέρθηκε το κομματικό σύστημα διαχρονικά και κυρίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης; Η διαδρομή του ήταν εκείνη των μοιραίων επιλογών και χαμένων ευκαιριών, καθώς διαμόρφωσε μια «ολέθρια σχέση» με το κράτος ως πελατειακό φέουδό του. Ειδικότερα τα δυο τελευταία χρόνια αποδείχθηκε κυβερνητικά ανίκανο και αντιπολιτευτικά ανεύθυνο και λαϊκιστικό. Έτσι η πορεία του ήταν καταστροφική για τη χώρα και αυτοκαταστροφική για το ίδιο.

Μετά τις «εκλογές οργής» (Μάιος 2012) και «φόβου» (Ιούνιος 2012) ο δικομματισμός κατέρρευσε, ενώ ψηφοφόροι και κόμματα βρίσκονται στον αέρα. Την ίδια ώρα δίνεται η τελευταία μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στο πλαίσιο της πρόκλησης αυτής αναλύεται το πολιτικό και οικονομικό τοπίο, η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ, η συρρίκνωση της ΝΔ, το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ» και το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ διερευνάται το «πού οδηγείται η χώρα», με πρωταγωνιστή ένα παθογενές κομματικό σύστημα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 16 βιβλία και μονογραφίες. Διαθέτει διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (Emmanuel College) και MA Πολιτικής Συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Στην Ελλάδα, ως επικοινωνιολόγος, έχει συνεργασθεί με γνωστά δημόσια πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όμως οι κύριες δραστηριότητές του είναι εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Εκεί έχει συμβουλεύσει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες και τρεις Προέδρους της Δημοκρατίας που εξελέγησαν: Κληρίδη, Χριστόφια, Αναστασιάδη.

Έχει αρθρογραφήσει σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες και στον Φιλελεύθερο της Κύπρου. Για χρόνια συνεργαζόταν με την Ημερησία. Την περίοδο 1980-1996 αρθρογραφούσε στη Wall Street Journal. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, όπως Foreign Affairs, Encounter, East European Quarterly, Journal of Byzantine and Modern Greek Studies, Revue d’Histoire de la Deuxiéme Guerre Mondiale, Journal of Communist Studies κ.ά. Στις δημοσιεύσεις του στο εξωτερικό περιλαμβάνονται το έργο The Greek Communist Party 1940-1944 (Λονδίνο 1982) και η μονογραφία Greece Under Papandreou: NATO’s Ambivalent Partner (Λονδίνο 1985).

Μια σειρά βιβλίων του σχετίζονται με τον κύκλο της Μεταπολίτευσης. Το έναυσμα έδωσε το έργο Η κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Σιδέρη (1995), που φωτογράφιζε την αρχή της απαξίωσης κομμάτων και ηγεσιών. Μια σειρά άλλων βιβλίων από τις εκδόσεις Λιβάνη κάλυψε την περίοδο 2000-2008. Το φαινόμενο της πολιτικής κυριαρχίας αναλύθηκε στο Πολιτική κυριαρχία: Πώς κερδίζεται, πώς χάνεται (2006).

Στον κύκλο των βιβλίων που άπτονται της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ειδικά σε σχέση με την Μέση Ανατολή, περιλαμβάνονται: Ομπάμα: Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες (2014) από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τα Η επικίνδυνη υπερδύναμη (2003), No happy end (2005), Οι απειλές (2010) από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η σειρά βιβλίων του στις Εκδόσεις Καστανιώτη, τα οποία έχουν ασχοληθεί με διάφορες φάσεις της οικονομικής κρίσης, είναι: Ο δρόμος προς την άβυσσο: Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος 1981-2011 (2011), Πού οδηγείται η Ελλάδα: Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος (2012), Η μεγάλη τιμωρία: Πώς γκρεμίστηκαν τα κυρίαρχα κόμματα της Μεταπολίτευσης (2015), Η νέα πράξη της ελληνικής τραγωδίας: Το «φαινόμενο Τσίπρας», η καταστροφική διαπραγμάτευση, η κρίση δίχως ορατό τέλος (2016).

Είναι προφανές πως το παρόν βιβλίο έχει αντλήσει διαχρονικό υλικό από όλα τα έργα που αφορούν τη Μεταπολίτευση, φυσικά μέσα από την πιο πρόσφατη οπτική του συγγραφέα.


facebook

Βιβλιογραφία