«Ο πλαισιωμένος εαυτός» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο πλαισιωμένος εαυτός

Απαρτίωση Ψυχοδυναμικής και Συστημικής Θεραπείας Ζεύγους και Οικογένειας

Επιμέλεια: Κάτια Χαραλαμπάκη, Πρόλογος: Σωτήρης Μανωλόπουλος

Μετάφραση:
Δημήτρης Κόκκαλης

Στο εξώφυλλο: λεπτομέρεια από φωτογραφία του Περικλή Αντωνίου.

Ο πλαισιωμένος εαυτός
  • ISBN: 978-960-03-5931-2
  • σελ. 512
  • 16 Νοεμβρίου 2015
  • € 23,32

Περίληψη

«Εκτός από τη γοητεία που µου ασκούσε η ψυχανάλυση, πάντα διατηρούσα την ανάγκη να δω τα πράγµατα µε έναν ευρυγώνιο φακό, πέραν του φακού που εστιάζει στην εσωτερικότητα και στον συµβολισµό» γράφει η Μ. Τζ. Γκέρσον στον πρόλογό της για να δώσει το προσωπικό της στίγµα σχετικά µε την ενασχόλησή της µε περισσότερες της µιας προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία. 
Αφού λοιπόν κάνει µια αναδροµή στα θεµελιώδη στοιχεία των διαφορετικών αυτών προσεγγίσεων, εστιάζοντας περισσότερο σε αυτά της συστηµικής προσέγγισης στη θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις σε κάθε ψυχοθεραπευτική περιοχή. Στη συνέχεια, µέσα από την παράθεση µιας πλειάδας κλινικών περιστατικών, συγκρίνει ή και συνθέτει θεραπευτικές στάσεις και απόψεις, πάντα έχοντας στον νου της ότι απευθύνεται κυρίως σε ψυχαναλυτές, τους οποίους θέλει να ευ­­αισθη­τοποιήσει και να κινητοποιήσει για να γνωρίσουν και να εµβαθύνουν στη συστηµική προσέγγιση.
Από την άλλη, παίρνει σαφή θέση για τη σηµασία που µπορεί να έχει µια προσωπική ψυχοθεραπεία ψυχαναλυτικού τύπου για έναν συστηµικό ψυχοθεραπευτή. Όπως υποστηρίζει, µπορεί στη θεραπεία οικογένειας η µεταβίβαση και η αντιµεταβίβαση να µπαίνουν σε δεύτερο πλάνο και να εστιάζουµε στο τι διαδραµατίζεται µπροστά µας µεταξύ των µελών της οικογένειας, ωστόσο θα ήταν πολύ χρήσιµο να έχουµε στο πίσω µέρος του µυαλού µας τα ατοµικά δυναµικά και τη µεταβιβαστική και αντιµεταβιβαστική διεργασία, διότι, όπως γράφει: 
«Με το να είμαστε αποτελεσματικοί και φειδωλοί μπορεί να συγκαλυφθεί ένα πλήθος ασυνείδητων θεραπευτικών πράξεων που µπορεί να είναι οι πιο σηµαντικές, ακριβώς επειδή υπάρχουν εκτός συνείδησης». 

Βιογραφικά στοιχεία

Μαίρη-Τζόαν Γκέρσον

Η Μαίρη-Τζόαν Γκέρσον είναι κλινική ψυχολόγος, επόπτρια ψυχαναλύτρια και θεραπεύτρια ζεύγους και οικογένειας. Ως επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διευθύνει το Μεταδιδακτορικό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας.

Διετέλεσε πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Τομέα vii (Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας) και του Τομέα 39 (Ψυχανάλυση) της Α­­μερικανικής Εταιρείας Ψυχολόγων (A.P.A.) καθώς και αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος σε επιτροπές σχετικές με την ψυχανάλυση και τη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια.

Πρόσφατα (2013) βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο Fulbright, κάτι που την οδήγησε στη Ναμίμπια, όπου εργάστηκε στα πλαίσια του Πανεπιστημίου της Ναμίμπια καθώς και κάποιων υπουργείων ως σύμβουλος και επόπτρια με ψυχολόγους και άλλους εργαζομένους στο εκεί σύστημα υγείας, Έχει επίσης βραβευτεί από τον Τομέα 43 (Οικογενειακή Ψυχολογία) της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολόγων (A.P.A.) με το βραβείο Flo­rence Kaslow για τη σημαντική συμβολή της σε θέματα σχετικά με την οικογενειακή ψυχολογία διεθνώς.

Εκτός από το παρόν βιβλίο είναι συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων δημοσιευμένων σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.