«Η μπλε κιθάρα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η μπλε κιθάρα

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Τόνια Κοβαλένκο

Η μπλε κιθάρα
ebook
  • ISBN: 978-960-03-6037-0
  • epub logoePUB
  • σελ. 320
  • 12 Μαΐου 2016
  • € 9,90

Περίληψη

Ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας Τζων Μπάνβιλ, ο Ιρλανδός γητευτής της αγγλικής γλώσσας, επιστρέφει με ένα συναρπαστικό βιβλίο, αστείο και μελαγχολικό. Ένα μυθιστόρημα για τις περιπλοκές της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ευπάθεια της ανθρώπινης καρδιάς. Ο ήρωάς του είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να γλιτώσει από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Όλιβερ Ότγουεϊ Ορμ υπήρξε στο παρελθόν καταξιωμένος ζωγράφος αλλά και κλέφτης· δεν έκλεβε όμως για το κέρδος, τον έσπρωχνε μια εσώτερη ανάγκη να αδράξει τον κόσμο γύρω του και να τον μετουσιώσει. Η σοβαρότερη λαθροχειρία του μέχρι σήμερα είναι η πληθωρική και πολύ νεότερή του Πόλυ, γυναίκα του φίλου του Μάρκους, με την οποία έχει συνάψει παράνομο ερωτικό δεσμό. Όταν η σχέση αυτή αποκαλύπτεται, ο μεσήλικας Όλιβερ το βάζει στα πόδια. Θέλοντας να ξεφύγει από τη σύζυγό του, την ερωμένη του, τα πινέλα και τους καμβάδες του, αλλά και από μια προσωπική τραγωδία που χρόνια τώρα τον κατατρύχει, βρίσκει καταφύγιο στον τόπο της παιδικής του ηλικίας· από κει, κλεισμένος στο έρημο πατρικό του σπίτι, αφηγείται την απίθανη ιστορία του τελευταίου χρόνου, από το ένα φθινόπωρο ως το επόμενο.

 

 

«Ο Μπάνβιλ αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, με το γοητευτικό και ασυναγώνιστο ύφος του, ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους στυλίστες της σύγχρονης λογοτεχνίας».

The Observer 

 

«Η μπλε κιθάρα είναι ένα αληθινό έργο τέχνης που αποζημιώνει τον προσηλωμένο αναγνώστη».

The Daily Telegraph 

 

«Η μπλε κιθάρα είναι αναμφισβήτητα το πλέον διασκεδαστικό και το πιο προσιτό από όλα τα μυθιστορήματα του Μπάνβιλ... ένα υπέροχο, συγκινητικό βιβλίο» 

The Washington Post

 

«O Μπάνβιλ, ο Ναμπόκοφ της σύγχρονης πεζογραφίας, είναι ικανός να μετατρέπει ακόμη και την πιο απλή ιστορία απιστίας και τιμωρίας σε ένα συναρπαστικό, λογοτεχνικό επίτευγμα»

Press Association  

 

«Ο Όλιβερ Ορμ έχει κάτι από την κωμικοτραγική δυστυχία ενός ήρωα του Μπέκετ».

The Wall Street Journal

 

«Το βιβλίο αυτό είναι ένας ανεκτίμητος στοχασμός πάνω  στο εφήμερο της ζωής, το μυστήριο της αγάπης, τη φθορά της ερωτικής επιθυμίας και το χαμένο βασίλειο της παιδικής ηλικίας».

The Irish Independent

Βιογραφικά στοιχεία

Τζων Μπάνβιλ

Ο Τζων Μπάνβιλ γεννήθηκε το 1945 στο Ουέξφορντ της Ιρλανδίας. Έχει γράψει δεκαπέντε ακόμη μυθιστορήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει Η θάλασσα που το 2005 απέσπασε το βραβείο Booker. To 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο Franz Kafka και το 2013 έλαβε το Irish Pen Award για τη συνολική του προσφορά στην ιρλανδική λογοτεχνία. Το 2014 τιμήθηκε με το (τότε) βραβείο του Πρίγκιπα των Αστουριών, μια από τις σημαντικότερες διεθνείς λογοτεχνικές διακρίσεις της Ισπανίας. Ο συγγραφέας ζει στο Δουβλίνο. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ο αδιάφθορος (1998), Η έκλειψη (2002), Η θάλασσα (2005), Σάβανο (2007), Άπειροι κόσμοι (2010) και Αρχαίο φως (2013) που το 2012 αναδείχθηκε το καλύτερο μυθιστόρημα στα Ιρλανδικά Βραβεία Βιβλίου. Με το ψευδώνυμο Μπέντζαμιν Μπλακ κυκλοφορούν τα αστυνομικά μυθιστορήματά του Ο διπλός θάνατος της Κριστίν Φολς (2006), Ο ασημένιος κύκνος (2009), Ο λεμούριος (2011) και Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια (2015) όπου πρωταγωνιστεί ο Φίλιπ Μάρλοου. 
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 2014 ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΣΤΟΥΡΙΑΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Συνεντεύξεις