«Ο γυρισμός» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο γυρισμός

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Αθηνά Ψυλλιά

Ο γυρισμός
  • ISBN: 978-960-03-6169-8
  • σελ. 256
  • 24 Απριλίου 2017
  • € 15,90

Περίληψη

Λουάντα, 1975. Στην Αγκόλα μαίνεται για χρόνια ο πόλεμος της ανεξαρτησίας, αλλά η κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος επιταχύνει την αποχώρηση των Πορτογάλων. Εκατοντάδες χιλιάδες λευκοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την αποικιοκρατούμενη χώρα. Μόνο έτσι θα ξεφύγουν από τα ανεξέλεγκτα αντίποινα των ανταρτών. Ο δεκαπεντάχρονος Ρούι, ο αφηγητής του βιβλίου, δεν έχει πατήσει ποτέ το χώμα της μακρινής μητρόπολης, αλλά έχει ακούσει πολλά γι’ αυτήν. Ο ίδιος και η οικογένειά του ετοιμάζονται να επαναπατριστούν, γεγονός που του προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Η απροσδόκητη σύλληψη του πατέρα του σε έναν τυχαίο έλεγχο επισπεύδει την αναχώρηση. Χωρίς να γνωρίζουν τι του έχει συμβεί, αν είναι ζωντανός ή νεκρός, ο Ρούι με τη μητέρα και την αδερφή του φεύγουν για τη Λισαβόνα δίχως αυτόν. Η πρωτεύουσα, που στα μάτια τους είχε το χρώμα της νοσταλγίας, αποδεικνύεται καχύποπτη και εχθρική. Για περισσότερο από έναν χρόνο ζουν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που στεγάζει τους επαναπατρισμένους, ένα απρόβλεπτο καθαρτήριο χωρίς εξασφαλισμένη σωτηρία. Στον αλησμόνητο Γυρισμό της Ντούλσε Μαρία Καρντόζο η εφηβεία μετατρέπεται σε μια τρομαγμένη αναμονή της ενηλικίωσης, σε μια συγκινητική αναζήτηση της ελπίδας και της αγάπης. 

 

«Η γλώσσα του Γυρισμού έχει τέτοια ακρίβεια που καθίσταται λυρική και ευαίσθητη μέσα στην απολυτότητά της, συγχρόνως όμως είναι μια γλώσσα σκληρή και στεγνή, ένας εκκρεμές μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων, με μια λεπτότητα που μόνο οι μεγάλοι συγγραφείς διαθέτουν. Το σύμπαν της ιστορίας είναι τόσο καλά δομημένο που ο αναγνώστης γελάει, κλαίει και νιώθει να έλκεται από τους χαρακτήρες σαν να τους γνωρίζει. Η ζωή η ίδια, με τον πόνο και την χαρά της, πλημμυρίζει στις σελίδες, δυνατή κι αληθινή».

Tatiana Salem Levy, O Globo

 

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρούμε ένα βιβλίο με την ικανότητα να μας σαστίσει και να μας συγκινήσει τόσο πολύ. Με τον Γυρισμό η Ντούλσε Μαρία Καρντόζο ασφαλώς μπαίνει στο πάνθεον των μεγάλων συγγραφέων».

João Bonifácio, Público

 

«Η πιο σημαντική συγγραφέας της γενιάς της».

José Riço Direitinho, Público

 

«Ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης, εμπνευσμένο από την προσωπική ιστορία της συγγραφέως».

Livres Hebdo

Βιογραφικά στοιχεία

Ντούλσε Μαρία Καρντόζο

Η Ντούλσε Μαρία Καρντόζο γεννήθηκε το 1964 στο Τρας-ους-Μόντες της Πορτογαλίας. Πέρασε την παιδική της ηλικία στην Αγκόλα και επαναπατρίστηκε το 1975, μετά την Επανάσταση των Γαριφάλων και το τέλος της αποικιοκρατίας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία, σενάρια για τον κινηματογράφο. Το έργο της εκδίδεται σε δεκαπέντε χώρες και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης σε διάφορα πανεπιστήμια. Το μυθιστόρημα Ο γυρισμός θεωρείται το αριστούργημά της, μετατράπηκε σταδιακά σε εκδοτικό φαινόμενο στην πατρίδα της και έλαβε το Ειδικό Βραβείο Κριτικής στην Πορτογαλία το 2011. Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας θίγει ένα αποσιωπημένο μέχρι πρότινος ζήτημα της σύγχρονης ιστορίας: την επιστροφή 500.000 Πορτογάλων από την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη και άλλες πρώην αποικίες. Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει παλαιότερα το βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μυθιστόρημά της Οs Meus Sentimentos (2005). Άλλα έργα της: Campo de Sangue (2001) και O Chão dos Pardais (2009).