«Τα κορόμηλα δεν θέλουν ζέσταμα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα κορόμηλα δεν θέλουν ζέσταμα

Επιμέλεια: Θανάσης Θ. Νιάρχος

Στο εξώφυλλο έργο του Σωτήρη Σόρογκα.

Τα κορόμηλα δεν θέλουν ζέσταμα
  • ISBN: 978-960-03-6303-6
  • σελ. 176
  • 6 Δεκεμβρίου 2017
  • € 10,60

Περίληψη

Ακόμα και η πιο σκοτεινή ή σιβυλλική φράση, που με δυσκολία θα αποκρυπτογραφούσες το περιεχόμενό της, ενώ όταν εκστομίστηκε ως λόγος προφορικός δεν χρειαζόταν κανενός είδους εξήγηση για όσους έτυχε να την ακούσουν, μπορεί να σταθεί μια θαυμάσια αφορμή για να γραφούν κείμενα ενδιαφέροντα και εμπνευσμένα που την περιέχουν και την ολοκληρώνουν άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα. Όπως ακριβώς και η φράση «Τα κορόμηλα δεν θέλουν ζέσταμα». 

Μένει έκπληκτος κανείς διαβάζοντας τα κείμενα του βιβλίου αυτού, γιατί μια φράση που θα έμενε μετέωρη και μόνη μέσα στον κόσμο λειτούργησε όπως η πέτρα που ρίχνουμε στο νερό, προκαλώντας επάλληλα κύματα ενός λόγου αποκαλυπτικού, ώστε να συμπεραίνουμε πως όσο αυθαίρετη και αν μοιάζει μια σκέψη, το αποτέλεσμά της είναι πάντα κάτι το συντεταγμένο και κυρίως το λογοτεχνικά υγιές. 

Και επιπλέον ότι η αφορμή προκειμένου να γραφεί ένα κείμενο μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόκληση για να διαβαστεί με μεγάλο ενδιαφέρον.

Βιογραφικά στοιχεία

Δημήτρης ΑγγελήςΓιώργος Γκόζης

Ο Γιώργος Γκόζης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκκλησιαστική Ιστορία, Χριστιανική Γραμματεία, Αρχαιολογία και Τέχνη και ειδίκευση στην Αγιολογία. Μιλάει αγγλικά, ρωσικά και σερβοκροατικά. Έχει εκπροσωπήσει πεζογραφικά την Ελλάδα στην 9η Bienalle Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Ρώμη, 1999). Έργο του έχει συμπεριληφθεί στο αναλόγιο του Κ.Θ.Β.Ε. «Ανασκαφή 1» για τη θεατρική σεζόν 2015-2016. Από το 2016 είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά και τα σουηδικά. Κατά καιρούς έχει αποσπάσει διάφορες λογοτεχνικές διακρίσεις, όπως το Α΄Βραβείο Διηγήματος για τα ογδοντάχρονα της Γ.Σ.Ε.Ε. (2003), το Α΄Βραβείο Διαγωνισμού Διηγήματος της Ελευθεροτυπίας (2001), το Α΄Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του περιοδικού Elle (2000) και το Α΄Βραβείο Διηγήματος της Ε.Λ.Θ. (1999).  

Προσωπικά έργα: Γκουανό, νουβέλα, Πόλις, 2016, Αφήστε με να ολοκληρώσω, διηγήματα, Πόλις, 2014, Ο νυχτερινός στο βάθος, διηγήματα, Νεφέλη, 2002 (βραχεία λίστα Κρατικών Βραβείων πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα).

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: Ενδοσκεληδόν, Ζήτρος, 2008, Δεκατρείς νέοι συγγραφείς, Νεφέλη, 2002, 20+1 Ιστορίες (από το διαγωνισμό του Elle 2000), Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000.
Βιβλιογραφία

Γιάννης ΔούκαςΜάνος Ελευθερίου

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1938. Εξέδωσε ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, μυθιστορήματα, έμμετρα παραμύθια και τους πρώτους τέσσερις τόμους του Θεάτρου στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα. Παράλληλα ασχολήθηκε με το τραγούδι. Έγραψε στίχους σε 350 τραγούδια. Έφυγε από τη ζωή το 2018.
Βιβλιογραφία

Μαρίνα ΚαραγάτσηΘωμάς ΚοροβίνηςΣπύρος Μαντζαβίνος

Ο Σπύρος Μαντζαβίνος γεννήθηκε στις 14 Απριλίου του 1995. Σπούδασε για ένα χρόνο στο Tübingen της Γερμανίας ιστορία και αρχαία ελληνικά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου.
Βιβλιογραφία

Μιχάλης Μοδινός

Ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Θεωρητικός και ακτιβιστής του οικολογικού κινήματος, δούλεψε ως περιβαλλοντολόγος και μηχανικός σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς και δίδαξε σε ποικίλα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Υπήρξε ιδρυτής-εκδότης της Νέας Οικολογίας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος, όπως και του Διεθνούς Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών. Στο δοκιμιακό-ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα βιβλία Μύθοι της ανάπτυξης στους τροπικούς, Από την Εδέμ στο Καθαρτήριο, Τοπογραφίες, Το παιγνίδι της ανάπτυξης και Η αρχαιολογία της ανάπτυξης. Στο μυθοπλαστικό, τα βιβλία Χρυσή Ακτή, Ο Μεγάλος Αμπάι, Επιστροφή (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Η Σχεδία (Ειδική Διάκριση Επιτροπής Κρατικών Βραβείων, ελληνική υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας), Άγρια Δύση, Τελευταία έξοδος: Στυμφαλία, Εκουατόρια (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, Βραβείο του περιοδικού Literature) και Το Πλέγμα. Την τελευταία μιάμιση δεκαετία συνεργάζεται ως κριτικός βιβλίου με την εφημερίδα Τα Νέα και ποικίλα λογοτεχνικά περιοδικά.
Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Θανάσης Θ. Νιάρχος

O Θανάσης Θ. Nιάρχος γεννήθηκε στον Bόλο. Σπούδασε Πολιτικές Eπιστήμες και Γαλλική Φιλολογία. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Ποίηση: Eικοσιτέσσερα νυχτερινά τραγούδια (1970) και Έρως έρωτας (1979). Δοκίμια: H ανθρώπινη ανησυχία (1973), Kατά μέτωπο (1980), O αόρατος χρόνος (1988), Hμερολόγιο μιας διαμαρτυρίας (1999), O έρωτας για τους άλλους (1999), Kαθάπερ φερομένης βιαίας πνοής (1999), Για τον Άγγελο Tερζάκη (2002). Συνομιλίες με εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων με τους τίτλους Πραγματογνωμοσύνη της εποχής (1976) και Tα παιδικά μου χρόνια (2003). Aπό το 1981 εκδίδει μαζί με τον Aντώνη Φωστιέρη το λογοτεχνικό περιοδικό η λέξη. Έχει την επιμέλεια της σειράς «Σκέψη, Xρόνος και Δημιουργοί» των Eκδόσεων Kαστανιώτη, στην οποία φιλοξενούνται κείμενα σημαντικών δημιουργών του νεοελληνικού πολιτισμού. Έχει μεταφράσει βιβλία των Kάφκα, Mίλερ, Λούθερ Kινγκ, Kοκτώ, κ.ά. Eίναι επίσης συνεργάτης της εφημερίδας Tα Nέα.
Βιβλιογραφία

Βασίλης ΠαπαβασιλείουΒιβλιογραφία

Βαγγέλης ΠροβιάςΓιώργος Σκαμπαρδώνης

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται εδώ και δεκαέξι χρόνια σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, κι έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και για τον κινηματογράφο. Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά. Έγραψε τα βιβλία Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό, 1989, Η ψίχα της μεταλαβιάς, 1991, Η στενωπός των υφασμάτων, 1992, Πάλι κεντάει ο στρατηγός, 1996. Διηύθυνε τα περιοδικά Θ-97 και Τάμαριξ και ήταν στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΠΤΑ του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997».

Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, πολωνικά, ολλανδικά και σουηδικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα γερμανικά βιβλίο με μεταφράσεις διηγημάτων του και με γενικό τίτλο Ο εισαγγελέας εν ομίχλη, ενώ πρόκειται σύντομα να εκδοθεί στην ίδια γλώσσα και στα ολλανδικά το Πάλι κεντάει ο στρατηγός. Το βιβλίο του Η στενωπός των υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1993 και το περιοδικό Θ-97, που διηύθυνε, με το Βραβείο Ιπεκτσί 1995.
Βιβλιογραφία

Σωτήρης ΣόρογκαςΒαγγέλης Χρόνης / Vaggelis Chronis

Ο Βαγγέλης Χρόνης γεννήθηκε το 1947 στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα στο Oxford School of English και Ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic. Είναι υψηλό στέλεχος του Ομίλου Λάτση από το 1971 και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση. Το 1999 δημοσιεύονται για πρώτη φορά ποιήματά του (Ο σύμμαχος χρόνος, Εκδόσεις Στοχαστής). Από τότε έχουν εκδοθεί άλλες έντεκα ποιητικές του συλλογές από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, καθώς και κείμενά του σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο του Νέοι στον Άδη απέσπασε το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2007 (το 2008 κυκλοφόρησε σε CD από τη Minos EMI – απαγγελία Βαγγέλη Χρόνη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό). Το 2016 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Odysseus Awards, στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στο πλαίσιο του 9ου ετήσιου London Greek Film Festival. Τον Σεπτέμβριο του 2017 το μονόπρακτό του Και τώρα τι κάνουμε παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο του Θεατρικού Αναλογίου – Analogio Festival, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο και σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο. Είναι Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τιμηθείς για την κοινωφελή του δράση.

Στις 20 Μαΐου 2019, στην έκθεση «Αλέκος Φασιανός – Βαγγέλης Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση», που εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και διήρκεσε έως τις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, παρουσιάστηκε το πολύτιμο αρχείο του ποιητή, με χειρόγραφα, επιστολές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρώτες εκδόσεις, παράλληλα με σημαντικά έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, που αποκαλύπτουν το προσωπικό ζωγραφικό του ύφος, τη βαθιά του αναζήτηση για το ωραίο και τη σχέση του με τον ποιητικό κόσμο του Βαγγέλη Χρόνη και φανερώνουν τον κοινό χρόνο της συνεχούς και αμείωτης δημιουργικής τους δράσης –τριάντα χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι δυο τους εναλλάσσουν λέξεις με εικόνες– δείχνοντας, για πρώτη φορά στο σύνολό της, την πολυεπίπεδη εποικοδομητική τους συνεργασία.

 

Ποιητικές Συλλογές

Σύμμαχος  χρόνος (Στοχαστής, 1999)

Μη ρωτάς για το αύριο. Σήμερα είσαι μια εικόνα του χθες, λεύκωμα 6 ποιημάτων από τον Σύμμαχο χρόνο. (Μίμνερμος, 2003, εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού)

Νέοι στον Άδη (2005). Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Δεκέμβριος 2007

Νέοι στον Άδη / Youth in Hades (μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 2008)

Ένα χωνάκι θλίψη (2010)

Η ευθύνη του Μαΐου (2014)

Ένα χωνάκι θλίψη / A cornet of sorrow (μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 2016)

Τα αγάλματα και οι ψυχές (2016)

Τα κορόμηλα δεν θέλουν ζέσταμα (2017)

Το αρχαίο κεραμίδι (2018)

Το φως της σκιάς (2019)

Μελλοντική ελευθερία (2020)
Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Χρήστος ΧωμενίδηςΒιβλιογραφία