«Η εκδίκηση του «Ναζωραίου»» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η εκδίκηση του «Ναζωραίου»

Η εκδίκηση του «Ναζωραίου»
  • ISBN: 978-960-03-6639-6
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Εντελώς τυχαία, σ’ ένα ξεχαρβαλωμένο ντουλάπι πεταμένο στα σκουπίδια, ο αφηγητής βρίσκει ένα χακί ντοσιέ που περιέχει: δύο πυκνογραμμένες αναφορές με την υπογραφή «Αστυνόμος Α΄ Ευτύχης Ευδαίμων», σχετικές με τη δολοφονία τριών «κυνηγών» της φοροδιαφυγής μεγάλου πλούτου· απομαγνητοφωνήσεις καταγεγραμμένων  κλήσεων· εκτυπωμένα e-mails· στικάκια USB με ακουστικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, καθώς και διαγράμματα κλήσεων παρακολουθούμενων στόχων· ένα εφιαλτικό κείμενο για την επιτηρούμενη κοινωνία του μέλλοντος· αποκόμματα εφημερίδων· φωτογραφίες· χειρόγραφες σημειώσεις.

Παρακινούμενος από αυτόν το βόρβορο, ο αφηγητής αποκαλύπτει μια άκρως μυστική επιχείρηση παρακρατικού χαρακτήρα, με επιτελικό οργανωτή και τιμονιέρη έναν παροπλισμένο πολέμαρχο των μυστικών υπηρεσιών, γνωστό στην παγκόσμια κατασκοπευτική κοινότητα με το ασεβές ψευδώνυμο «Ναζωραίος».

Μια απίστευτη ιστορία με  πρωταγωνιστές και κομπάρσους που οι συμπτώσεις τους έριξαν στο ίδιο πανέρι με τις οχιές.

Βιογραφικά στοιχεία

Ιερώνυμος Λύκαρης

Ο Ιερώνυμος Λύκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατά καιρούς έκανε διάφορες σχετικές και άσχετες με το γράψιμο δουλειές. 

Πρωτοεμφανίστηκε στην αστυνομική λογοτεχνία στο δεύτερο τόμο των Ελληνικών εγκλημάτων (2008) με το διήγημα «Κανένα έλεος για τους καλύτερούς μας φίλους». Στον τρίτο τόμο (2009) δημοσιεύτηκε το «Πάσα θανάτου», ενώ στον τέταρτο τόμο (2011) το «Face control». 

Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα Το ρομάντζο των καθαρμάτων, στο οποίο αναδεικνύονται ως φάρσες και τραγωδίες οι πολυδαίδαλες σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Η κριτική το χαρακτήρισε «άρτιο από κάθε άποψη», «αφηγηματικά απολαυστικό», μια «συμβολική βιογραφία της ελληνικής διαφθοράς», «επίκαιρο όσο δεν παίρνει». 

Ακολούθησε το πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα Μαύρα κουφέτα (2013), «ένα ρέκβιεμ για τη χαμένη ουτοπία του 20ού αιώνα», το οποίο η κριτική επίσης υποδέχτηκε ως «άρτιο υπόδειγμα αστυνομικού μυθιστορήματος», όπου «το σασπένς βγαίνει από τις κοινωνικές μεταλλάξεις [...] και οι ανθρώπινες συγκρούσεις έχουν ως κινητήρια δύναμη τις ιδεολογικές καταβολές των ηρώων».

Η ζήλια είναι μαχαιριά (2014) ήταν η πρώτη από μια σειρά μαύρων κωμωδιών, στην οποία κινητήρια δύναμη και καταλύτης των ανθρώπινων πράξεων είναι κάθε φορά ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Το Άπληστε κόσμε, κάλπικε (2015) ήταν το δεύτερο βιβλίο της σειράς αυτής.


email

Βιβλιογραφία