«Το φωτάκι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το φωτάκι

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Μαρία Φραγκούλη

Το φωτάκι
  • ISBN: 978-960-03-6652-5
  • σελ. 160
  • 2 Δεκεμβρίου 2019
  • € 12,00

Περίληψη

Μακριά από τα πάντα, σ’ έναν εγκαταλελειμμένο ορεινό οικισμό, ένας άνδρας ζει στη μοναξιά. Ένα μυστήριο όμως ταράζει την απομόνωσή του: Κάθε νύχτα, την ίδια ώρα, το πυκνό σκοτάδι διακόπτεται από ένα φωτάκι που εμφανίζεται πάνω στο βουνό, ακριβώς απέναντι από το πέτρινο σπίτι του. Τι να είναι; Ο κάτοικος ενός άλλου ακατοίκητου χωριού; Μια ξεχασμένη λάμπα δρόμου που ανάβει από κάποια ηλεκτρική ώθηση; Κάποιος εξωγήινος μήπως; Μια μέρα ο άνδρας φτάνει στο σημείο απ’ όπου προέρχεται το φως. Εκεί βρίσκει να τον περιμένει ένα παιδί που ζει κι αυτό μόνο του σ’ ένα κατάλυμα μες στο δάσος και μοιάζει να έρχεται από μιαν άλλη εποχή – ή ίσως από έναν άλλο κόσμο. Καινούργια ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό του άνδρα: Ποιο είναι στ’ αλήθεια αυτό το παιδί; Και ποια σχέση τούς ενώνει; Θα το ανακαλύψουμε σταδιακά, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στον μυστικό πυρήνα αυτής της αλλόκοτης και τρομερής ιστορίας, μέχρι το απρόσμενο τέλος της. Το Φωτάκι του Αντόνιο Μορέσκο είναι ένα βιβλίο αινιγματικό, έντονο και βαθύ, που προκαλεί ταραχή, προορισμένο να σημαδεύσει την ψυχή των αναγνωστών.

 

«Το έργο του Αντόνιο Μορέσκο είναι μεγαλειώδες, εξαιρετικά συμπαγές και ασυνήθιστο. Είναι ένας λογοτέχνης που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Τον χαρακτηρίζει ένα είδος αφηγηματικής αθωότητας, όχι με την παιδική έννοια της λέξης, αλλά μια αθωότητα αληθινή, μεταφυσική, με την έννοια της καθαρότητας».

Ντανιέλ Πενάκ

 

«Αφηγείται το όριο μεταξύ ζωής και θανάτου μ’ έναν τρόπο θαυμαστό».

Νταβίντ Γκρόσμαν

 

«Ένας συγγραφέας-κληρονομιά, ένας συγγραφέας που, όταν τον διαβάσεις, δεν μπορείς πια να βγεις από εκεί μέσα».

Ρομπέρτο Σαβιάνο

 

«Μόνο ο Μορέσκο μπορεί να μας σώσει από την απόγνωση».

 Μασιμιλιάνο Παρέντε

Βιογραφικά στοιχεία

Αντόνιο Μορέσκο

Ο Αντόνιο Μορέσκο συγκαταλέγεται στους κορυφαίους συγγραφείς της Ιταλίας και της Ευρώπης. Γεννήθηκε στη Μάντοβα το 1947. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε σε ηλικία 45 ετών με την Παρανομία (1993). Έκτοτε έχει εκδώσει πάνω από 30 έργα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η επιβλητική σύνθεση Παιχνίδια της αιωνιότητας, γραμμένη σε διάστημα 35 χρόνων, χωρισμένη σε τρία μεγάλα μέρη (Οι απαρχές, Άσματα του χάους, Οι αδημιούργητοι). Άλλα βιβλία του: Γράμματα σε κανέναν, Οι πυρπολημένοι, Η λατρεία και η πάλη, Η κραυγή, Το σκίσιμο, Παραμύθι αγάπης του τρελού γέρου και της θαυμάσιας νεκρής κοπέλας. Έχει επίσης δημοσιεύσει δοκίμια, θεατρικά έργα, ιστορίες για παιδιά και κείμενα που συνδέονται με την κοινωνικοπολιτική του δράση και τη συμμετοχή του σε οδοιπορικά. Το Φωτάκι (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019) έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τους Φάμπιο Μπαντολάτο και Τζόνι Κοσταντίνο, με τον ίδιο τον συγγραφέα να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Τραγούδι των δέντρων (Canto degli alberi, 2020) είναι το πιο πρόσφατο έργο του.
Βιβλιογραφία