«Σπασμένος καθρέφτης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Σπασμένος καθρέφτης

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ευρυβιάδης Σοφός

Σπασμένος καθρέφτης
  • ISBN: 978-960-03-6742-3
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Η Ροδορέδα είναι ακυρίευτη και οι αναγνώστες της την αγαπούν για τόσο διαφορετικούς λόγους που κάποιες φορές μοιάζουν αντιφατικοί, απόδειξη του μεγαλείου της. Υπάρχουν μεγάλοι πιστοί της Πλατείας Διαμαντιού, υπάρχουν οι τρελά παθιασμένοι με το La mort i la primavera, υπάρχουν οι αιώνια ερωτευμένοι με τον Σπασμένο καθρέφτη

 

«Ο Σπασμένος καθρέφτης είναι η δάφνη που χτύπησε ένας κεραυνός σε έναν πύργο στη Βαρκελώνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μια οικογενειακή δυναστεία με κόντρα φως, με τα εσώψυχα να περιβάλλονται από μια ροζ αύρα. Είναι η ιστορία μιας κυρίας και ενός ποντικιού, μιας υπηρέτριας και ενός κήπου με παιδιά που τα κάνουν όλα άνω-κάτω μεγαλώνοντας, ενός συνόλου από μυστικά και μιας δολοφονίας. Η Μερσέ Ροδορέδα, σαν την πιο ικανή αράχνη, υφάνει λεπτά τις λέξεις και φτιάχνει ιστούς ανάμεσα σε λουλούδια για να πιάσει αυτό που πάει να ξεφύγει. Η διάφανή της μολυβιά, σχεδόν αόρατη, ενίοτε ιριδίζουσα, φέρνει στην επιφάνεια τα μυστικά μια γραφής που πάλλεται σαν ζώο που παραμονεύει. Γοητευμένος από τα πάθη και τις πιο μυστικές βίαιες και βαθιές στιγμές μιας πλούσιας οικογένειας, ο αναγνώστης χορεύει ξυπόλητος πάνω σ’ αυτόν τον σπασμένο καθρέφτη και γλιστρά με το ίδιο του το αίμα, αίμα ξένο και αντίστροφα. Το μεγάλο μυθιστόρημα, μιας καταπληκτικής συγγραφέως». Το λέει ο Μαρτί Σάλες. «Ένα μυθιστόρημα είναι, επίσης, μια μαγική πράξη. Αντανακλά, αυτό που ο συγγραφέας έχει μέσα του χωρίς να ξέρει ακριβώς ότι κουβαλάει τόσο βάρος». Το λέει η Μερσέ Ροδορέδα στον πρόλογο αυτού του βιβλίου.  

Βιογραφικά στοιχεία

Μερσέ Ροδορέδα

Η Μερσέ Ροδορέδα ι Γκουργκί γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1908 και πέθανε στη Ζιρόνα το 1983. Θεωρείται ευρέως η κορυφαία Καταλανή συγγραφέας του 20ού αιώνα. Παραμένει η πιο διαβασμένη και μεταφρασμένη εκπρόσωπος της σύγχρονης καταλανικής λογοτεχνίας. Το 1937 απέσπασε το Βραβείο Crexells για το βιβλίο της Aloma (οριστική έκδοση 1969). Μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο έζησε εξόριστη στη Γαλλία και την Ελβετία. Το 1958 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων Vint-i-dos contes και το 1962 την Πλατεία Διαμαντιού (La plaça del Diamant), το πλέον γνωστό και εμβληματικό μυθιστόρημά της. Ακολούθησαν τα έργα El carrer de les Camèlies (1966), Jardí vora el mar (1967), La meva Cristina i altres contes (1967). Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 επέστρεψε στην πατρίδα της και ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα Mirall trencat (Σπασμένος καθρέφτης, 1974). Το 1980 δημοσιεύτηκαν τα Viatges i flors και Quanta, quanta guerra, ενώ το La mort i la primavera το 1986, μετά τον θάνατό της. 
Βιβλιογραφία