«Επιτελικό κράτος: Ένα προαπαιτούμενο υπέρβασης της παρακμής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Επιτελικό κράτος: Ένα προαπαιτούμενο υπέρβασης της παρακμής

Μία συμβολή στις προσπάθειες εκείνων που συνειδητά επιδιώκουν την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού κράτους και τη συρρίκνωση των πελατειακών χαρακτηριστικών του

Επιτελικό κράτος: Ένα προαπαιτούμενο υπέρβασης της παρακμής
  • ISBN: 978-960-03-6811-6
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 704
  • 20 Ιουλίου 2020
  • € 50,00

Περίληψη

Το κράτος. Το βρίζουμε, το περιφρονούμε, καμιά φορά το μισούμε, πάντα κάτι ζητάμε από αυτό, στο βάθος το φοβόμαστε και όχι σπάνια το γλείφουμε. Θυμίζει τίποτε αυτή η στάση; Αλλά, ό,τι και να λέμε, θέλουμε δεν θέλουμε, θα είμαστε πολίτες κάποιου κράτους, γιατί έτσι είναι οργανωμένος ο κόσμος. Υπάρχουν «καλύτερα» και «χειρότερα» κράτη από το δικό μας. Αν και θέλουμε να το βλέπουμε σαν κάτι «έξω από μας», το κράτος είναι «εμείς», με τα καλά μας και τις παθογένειές μας. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να το κάνουμε «καλύτερο». Εκεί συμφωνούμε όλοι, αρκεί η πορεία προς το «καλύτερο» να μη θίξει τα μικροσυμφέροντά μας. Το επόμενο ερώτημα είναι αν μπορούμε. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι δεν μπορούμε, αλλά κάνουν λάθος. Το βιβλίο έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Ο πυρήνας του, το δεύτερο μέρος, είναι μία ανάλυση του Ν. 4622/19 για το Επιτελικό Κράτος, με σκοπό την κατανόηση του περιεχομένου του. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν γι’ αυτόν τον νόμο και κυρίως σ’ αυτούς που καλούνται να τον εφαρμόσουν. Στο τρίτο μέρος γίνεται εκτενής εμβάθυνση στο περιεχόμενο του νόμου, με κριτική προσέγγιση και διατύπωση πλήθους προτάσεων και επισημάνσεων. Απευθύνεται κυρίως στους εφαρμοστές του νόμου που είναι λήπτες αποφάσεων και αποσκοπεί να τους βοηθήσει να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αφορά όμως και όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο συγκεκριμένο νομοθέτημα. Το πρώτο μέρος απευθύνεται σε όλους όσοι προβληματίζονται για το κράτος γενικά και για το ελληνικό κράτος ειδικότερα. Παρότι το θέμα είναι τεράστιο, επιδιώκεται να απαντηθούν βασικά ερωτήματα στο γιατί υπάρχει αυτό το μόρφωμα, σε ποια κατάσταση είναι σήμερα το δικό μας κράτος και τι δυνατότητες υπάρχουν για να βελτιωθεί η λειτουργία του. Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα πλήθος διαγραμμάτων και πινάκων και μια «φιλική» γλώσσα για καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου του.

Βιογραφικά στοιχεία

Δημήτρης Ντζανάτος

Ο Δημήτρης Ντζανάτος γεννήθηκε το 1952 στο Μεσολόγγι. Είναι πρώην Ορκωτός Ελεγκτής με 46 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής απασχόλησης. Υπήρξε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας για 21 χρόνια, από το 1996 έως και το 2017. Είναι διδάκτορας και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΠΑΜΑΚ και το ΟΠΑ, τα γνωστικά αντικείμενα της λογιστικής, της ελεγκτικής και της φορολογίας. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα και τη Φορολογία Εισοδήματος. Όλα έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων για επαγγελματικά και επιστημονικά ζητήματα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του φιλανθρωπικού σωματείου «Άσυλο Ανιάτων». Επίσης, είναι μέλος του ΕΣΥΟΕΛ, ενός οργάνου τεχνικής υποστήριξης του έργου των Ορκωτών Ελεγκτών. Στη μακροχρόνια επαγγελματική του απασχόληση ήλθε σε επαφή με όλους τους κλάδους της ιδιωτικής οικονομίας και σημαντικούς τομείς του δημοσίου τομέα, με την παροχή μιας μεγάλης γκάμας υπηρεσιών. Από όλη την εμπειρία του, επαγγελματική και ακαδημαϊκή, γνωρίζει σε βάθος τις παθογένειες, τις αντινομίες, αλλά και τα θετικά στοιχεία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας μας.